Читај ми!

Расправа о изменама закона о раду

Посланици расправљали о изменама Закона о раду. Завршена начелна расправа о сету правосудних закона, међу којима је и "Маријин закон", који пооштрава мере против силоватеља и педофила.

 20.29 - Скупштина Србије завршила је рад, а расправу о изменама Закона о раду наставиће сутра.

 19.00 - Председник парламента Небојша Стефановић образложио је посланицима измене Закона о раду, којима је предложио да се трудницама које су запослене на одређено време радни однос продужава до истека коришћења права на одсуство и позвао посланике да их усвоје.

18.30 - Завршена расправа о сету правосудних закона, међу којима је и "Маријин закон". Посланици расправљају о изменама Закона о раду.

11.45 - Предложени закон предвиђa полицијски надзор силоватеља и педофила након изласка из затвора и забрану приласка школама, вртићима и дечјим игралиштима, рекaо министар Никола Селаковић, образлажући предлог "Маријиног закона". 

Скупштина Србије завршила је вечерас рад, а расправу о изменама Закона о раду наставиће сутра у 10 сати.

Измене Закона о раду предвиђају да се трудницама запосленим на одређено време, радни однос продужи до истека коришћења права на одсуство, и да им буде омогућено да, по повратку на посао, имају паузу за дојење током радног дана.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић рекао је да ће измене Закона о раду додатно заштитити мајке и децу, а Скупштина ће пратити спровођење тог прописа. Стефановић је рекао да је неопходно да држава покаже да "искрено брине о својој будућности" јер је природни прираштај у Србији негативан.

У Скупштини Србије завршена је начелна расправа о "Маријином закону", који пооштрава мере против силоватеља и педофила и преостала три правосудна закона.

Министар правде Никола Селаковић рекао је по завршетку расправе да измене четири закона сведоче да српски парвосудни систем није сјајан, као ни савремен систем.

"Ови закони су произашли из благе казнене политике судова која не траје две-три године, већ деценијама, као и урушавањем правног система и непостојањем задовољавајућег нивоа правне сигурности за којим грађанство изискује и вапи. Када дођете на рушевину, прво морате да је рашчистите, видите чиме располажете, а затим направите добар план шта ћете даље", рекао је министар.

Министар је објаснио да Предлог закона о заштити деце од сексуалних напасника предвиђа полицијски надзор силоватеља и педофила након изласка из затвора и забрану приласка школама, вртићима и дечјим игралиштима.

Селаковић је рекао да се уводи и посебна евиденција осуђених за педофилију и узимање њиховог ДНК узорка.

Предлог закона о посебним мерама за спречавање вршења кривичних дела против полне слободе према малолетним лицима, познатијем као "Маријин закон", имаће подршку свих странака у републичком парламенту.

Његово доношење иницирао је Слободан Јовановић, отац осмогодишње девојчице Марије, која је 2010. године силована и убијена.

Током расправе чули су се разни предлози за побољшање законског предлога, па је Олгица Батић из СПО-ДХСС предложила увођење хемијске кастрације, а ДСС да предвиђене мере уместо 20 година од одслужења казне буду примењиване трајно.

Предложеним законом предвиђена је забрана ублажавања казне и условног отпуста, обавезно јављање полицији и другим надлежним институцијама, забрана присуствовања местима где се окупљају малолетна лица, обавезно јављање о променама пребивалишта и боравишта, путовања у иностранство

Значајна новина биће вођење посебне евиденције лица осуђених за кривично дело нарушавања полне слободе против малолетника, са подацима о ДНК профилима осуђених.

У пакету са тим законом, посланици су разматрали и нова законска решења о одузимању имовине проистекле из кривичног дела, измене Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, корупције и других облика тешких кривичних дела, као и измене Закона о кривичном поступку.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару