Читај ми!

Јањић: Србија отворила врата за договор

Договором државног врха о наступању Србије у дијалогу 2. априла у Бриселу и изјавом председника Томислава Николића да су сада јасно утврђене црвене линије, Београд отворио врата за постизање договора, сматра аналитичар Душан Јањић.

Политички аналитичар Душан Јањић рекао да утврђивањем црвених линија у преговорима са Приштином, а то је да нема признавања независности и да нема оружаних снага у заједници српских општина на северу, званични Београд је створио услове за договор.

Тај споразум би, како каже, омогућио Београду и Приштини да тачно знају шта су њихове обавезе и шта су обавезе друге стране, а висока представница ЕУ Кетрин Ештон и ЕУ да онда цео пакет пренесу сектору за придруживање и Филеу, и да се онда кроз одговарајући временски период доносе уредбе, закони, прописи.

То би, такође, сматра Јањић, задовољило захтеве свих који не верују у постизање споразума, јер би то ипак био међународни споразум који има снагу.

"То би, с друге стране, омогућило да Србија добије, што очекујем, у јуну јасну подршку за датум, да се позову и администрација у Бриселу и Влада у Србији да почну припреме за преговоре и да се у децембру фиксира официјелни датум почетка преговоре, највероватније април 2014, године", наводи Јањић у интервјуу датом агенцији Танјуг.

Оно што још остаје за тај 2. април, осим питања заједнице српских општина, јесте врло озбиљно питање транзиције, тачније како ће се управљати на северу Косова од момента када се потпише споразум, до момента када почну да делују нова решења и нове инситуције.

"Колико знам ту није било озбиљније расправе, то ће се догодити тек 2. априла, до када ће све стране изаћи са идејема, а и претпостављам да је сасвим могуће да се догоди још један састанак у априлу, ако све не буде завршено до тада", закључио је Јањић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару