Читај ми!

Борхарт: Очекујем договор 2. априла

Шеф Еулекса Бернд Борхарт изјавио да очекује да ће на следећој рунди дијалога Београда и Приштине, 2. априла, бити постигнут споразум. То би допринело напретку Србије на путу ка ЕУ, истакао Борхарт и пренео српским званичницима да је спреман за продубљивање сарадње.

Очекујем да на следећој рунди дијалога Београда и Приштине буде постигнут споразум, изјавио је шеф Еулекса Бернд Борхарт и нагласио да би то допринело напретку Србије на путу ка Европској унији. 

Шеф Еулекса рекао је у интервјуу за Танјуг да је прерано говорити о улози Еулекса у спровођењу будућих договора, јер би то у овом тренутку биле само спекулације, и понавља да све зависи од наредног састанка у Бриселу, од којег очекује позитиван исход.

Борхарт је српским званичницима током своје прве посете Београду пренео спремност на продубљивање сарадње.

Кад је реч о ономе што је раније већ договорено у оквиру дијалога, Борхарт је оценио да тимови на административним прелазима, а у оквиру споразума о интергисаном управљању, "генерално гледано раде добро", уз, како је рекао, неке ствари које на дневном нивоу треба решавати.

Коментаришући појачано присуство Еулекса и косовске полиције на северу Косова и намеру да Мисија активније учествује у решавању проблема, Борхарт је подсетио да су у марту почеле појачане патроле, односно провере аутомобила, а потом и сумњивих особа и констатовао да је то не само зауставило бомбашке нападе у северном делу Митровице већ и знатно смањило ниво криминала.

"Намеравамо да наставимо са тим напорима колико год је то могуће, имајући у виду ограничено људство. Наш досадшњи рад имао је више ефекат одвраћања. Оно што желимо јесте да заједно са косовском полицијом и Кфором зауставимо оне који су оптужени за кривична дела", рекао је Борхарт и нагласио да је за то потребна сарадња становништва.

"Да дају изјаве као сведоци, да нас обавештавају о томе шта знају о преступницима. Ми желимо да они буди кажњени", истиче Борхарт.

Напредак по питању слободе кретања ограничен је, како каже, барикадама које постоје на северу, јер, објашњава, када људи из косовске царине крену на прелазе они често буду заустављени, а то није у складу са постигнутим споразумом.

То, по његовим речима, мора да се промени, мада, истиче да је ситуација компликована и кад је реч о регистарским таблицама и осигурању.

"Претходне године појачани су напори у борби против организовамог криминала", оценио је Борхарт, уз напомену да је за истрагу потребно време, те да у овом тренутку Еулекс подиже све више оптужница, има све више пресуда, због чега је он лично задовољан.

"Само ове године 12 особа је проглашено кривим због оптужби за корупцију, што је прилично добра бројка, а у питању су случајеви корупције на високом нивоу ", истакао је Борхарт.

Рад Еулекса се побољшао

На опаску да је пре ступања на дужност био критичар рада Еулекса, Борхарт каже да никада није јавно износио мишљење о Мисији ЕУ, а да је његов ранији критичан став био заснован на ономе што је прочитао у медијима.

"Али када сам се припремао за дужност шефа Еулекса ушао сам у детаље и сазнао да се рад Еулекса знатно побољшао", каже је Борхарт.

Као пример наводи област специјалног тужилаштва, и истиче да је 2009. године било десет оптужница, а прошле 45, што је, како је оценио, значајан напредак и да исто важи и за пресуде.

"Друга важна област је питање имовине. Постоји 40.000 спорних предмета у вези са тим питањем, при чему је углавном реч о Србима. Више од 30.000 је већ решено. Радимо и даље на томе", наглашава Борхарт.

Према његовим речима, доста је урађено и како би се породицама жртава сукоба на Косову предали посмртни остаци чланова породица.

На питање шта ће бити са Мисијом после јуна 2014. године до када је са приштинским властима договорено да Еулекс функционише на Косову, Борхарт каже да је дискусија о томе тек почела, да постоји становиште да ће нека врста мисије бити потребна и после тог рока, али да то свакако мора бити договорено са Приштином, Бриселом и свим чланицама ЕУ, због чега није желео да спекулише о исходу.

Истрагу о илегалној трговини људским органима Борхарт сматра "веома осетљивом", због чега није желео да говори о детаљима, али је истакао да се активности на томе појачавају, да је ангажовано додатно особље, што, како је рекао, у тренуцима када се смањују буџети доста говори о томе колико је та истрага важна за Еулекс.

Борхарт је на Косову био и 1999. године као заменик шефа Верификационе мисије ОЕБС-а, а на питање колико се Косово променило отада каже да има много промена.

"То важи и за Београд и за цели Западни Балкан, који се мења великом бризином. Динамика је очигледна", објаснио је Борхарт.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару