Читај ми!

Избори, за и против

Србији у овом тренутку нису потребни ванредни парламентарни избори, сматра већина владајућих парламентарних странака, док најбројнији напредњаци поручују да су увек спремни за изборе.

Од избора има пречег посла. Посланици владајуће коалиције сагласни су да Србији избори у овом тренутку нису потребни, a сa тиме се слаже и део опозиције. Треба решавати нагомилане економске проблеме, а за то Влада има подршку у парламенту, сматрају представници владајућих странака.

Председник Социјалдемократске партије Србије Расим Љајић рекао је да је најгора ствар која може у овом тренутку да се уради лицитирање о томе да ли ће бити избора или реконструкције, јер се тиме ствара лош амбијент за испуњавање услова и решавање крупних економских проблема.

"Морамо да пресечемо да знамо шта хоћемо. Ако идемо на реконструкцију Владе да идемо што пре, а ако идемо на изборе и то је легитимна ствар, али је битно да то одрадимо што је могуће пре", истиче Љајић.

Влада Илић из Уједињених региона Србије каже да је сигуран да Србији у овом тренутку нису неопходни избори и да би они само произвели много штетних последица.

"Не мислим само на велике трошкове, јер морамо имати у виду и стање финансија у буџету, и ако се осврнемо на то, схватићемо да је то заиста непотребан луксуз", наводи Илић.

На одлуку о изборима свакако ће утицати процес евроинтеграција, кажу социјалисти уверени да постоји нада да Србија добије датум за почетак преговора.

Бранко Ружић из Социјалистичке партије Србије оцењује да се не може на сваком важном степенику правити кардиналан потез.

"Треба да разговарамо са представницима наших коалиционих партнера јер председник Србије износи бригу за оно што су државни врх и Влада поставили пред себе по питању европских интеграција", истакао је Ружић.

Посланик Српске напредне странке Владимир Цвијан навео је да је СНС као најјача странка увек спремaн за изборе.

Оцену председника Србије да би требало расписати изборе ако дијалог са Приштином пропадне, у опозицији различито тумаче.

Борислав Стефановић, шеф посланичке групе Демократске странке, каже да постоји дубинско разилажење у владајућој коалицији и различито гледање на временске оквире и на потребу одржавања избора или реконструције Владе.

"Мислим да њима нико не може помоћи осим да се избори десе крајем године као што смо ми најављивали, али не зато што их ми желимо. Ми сматрамо да, док се проблем са Приштином не заврши, нема потребе да се иде на изборе", каже Стефановић.

Портпарол Демократске странке Србије Петар Петковић наводи да у тој странци очекују, јер је то у интересу Србије, да преговори са Приштином врло брзо пропадну.

"Онда треба ићи на ванредне изборе да би нова Влада и Скупштина прекинуле ову агонију евроинтеграција и успоставиле нову политику очувања државних и националних интереса", истиче Петровић.

За изборе је и ЛДП, иако сматра да треба да их треба расписати независно од резултата преговора са Приштином.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару