Читај ми!

Преговори, па о новим изборима

Србији у овом тренутку избори нису потребни, сматрају посланици већине владајућих странака у парламенту, а најбројнији СНС поручује да је увек спреман за изборе. И опозициони ДС поручује да нема потребе за изборима док се преговори са Приштином не заврше. Међутим, ЛДП сматра да избори морају да буду расписани што пре, независно од преговора.

Посланици владајуће коалиције сагласни су да Србији избори у овом тренутку нису потребни, с чиме се сложио и део опозије, а најбројнија Српска напредна странка поручује да је увек спремна за изборе.

После изјаве председника Србије Томислава Николића да би можда било добро да до избора дође, уколико политика Владе Србије не успе што се тиче Косова и Метохије и борбе за добијање датума за почетак преговора, владајући СНС истиче да се увек спремни за изборну трку, њихови партнери у СПС сматрају да нису присутни елементи за расписвање ванредних избора, а УРС поручује да би све то, у овом тренутку, било непотребан луксуз.

Посланик Српске напредне странке Владимир Цвијан рекао је да је СНС, као највећа странка у земљи, увек спреман за изборе.

Цвијан, који је новинарима представио сет правосудних закона о којима парламент данас почиње расправу, рекао је да је његова област правосуђе и да би поводом избора требало питати оне који се више у његовој странци разумеју у то.

"Нисам довољно стручан да одговарам на та питања, моја област је правосуђе. О томе питајте оне који се више разумеју. СНС је као највећа странка у земљи увек спремна за изборе", рекао је Цвијан.

Шеф посланика СПС-а Бранко Ружић каже да постоје одређени елементи који ће утицати на евентуалну одлуку о изборима и да је један од њих датум за почетак преговора са ЕУ, али да ниједан од тих елемента за сада није присутан.

"Да би дошло до избора мора да постоје уставом и законом прописани услови и да имамо чињенично стање у коме не би постојала парламентарна већина која би подржавала владу. Ниједан од тих елемената за сада није присутан и сматрам да је председник Томислав Николић изнео легитиман политички став који је практично једно хипотетичко питање", рекао је Ружић.

Ружић је новинарима у парламенту, осврћући се на изјаву председника Србије да би можда било добро ићи на изборе, уколико политика владе не успе што се тиче Косова и борбе за датум, рекао да је процес европских интеграција континуиран процес и да сваки степеник више значи много за Србију, али да "не можемо да на сваком важном степенику правимо кардиналне потезе".

"Али, то је мој лични став и видећемо да ли је то потребно. Треба разговарати са партнерима у владајућој коалицији, а Николић, наравно, да износи бригу за оно што су и државни врх и влада поставили пред себе када је реч о европским интеграцијама", рекао је Ружић.

Шеф посланика Уједињених региона Србије Владимир Илић рекао је да Србији у овом тренутку избори нису неопходни и да би у овим околностима представљали непотребан луксуз.

"Сигуран сам да Србији у овом тренутку избори нису неопходни и да ће произвести низ штетних последица, не мислим ту само на огромне трошкове. Морамо имати у виду стање економије, буџета, јавних финансија и, ако се осврнемо на то, схватићемо да су избори непотребан луксуз", рекао је Илић.

Шеф посланика УРС-а рекао је и да се зна шта су разлози за расписивање избора и да он нема утисак да они постоје.

"Ова влада ради тимски, има озбиљних проблема које мора да решава и треба да јој се да шанса још неко време да видимо хоће ли бити бољих резултата него што је било до сада", рекао је Илић.

Посланик Социјалдемократске партије Србије Иван Бауер сматра да је са финансијског становишта за Србију у овом тренутку много боље да дође до реконструкције Владе него до ванредних избора.

"Нешто од та два, како ствари стоје, очигледно је да ће бити. Ја као економиста бих више волео да буде реконструкције, јер је са финансијског становништа то много боље за Србију у овом тренутку", рекао је Бауер новинарима у парламенту.

ДС: Док се преговори не заврше нема потребе за изборима

Демократска странка спремна је за изборе, али сматра да они не треба да буду одржани док се не заврше преговори са Приштином, изјавио је шеф посланика те странке Борислав Стефановић.

Стефановић је, у изјави новинарима у парламенту, рекао да има много разлога за расписивање избора и да су они, пре свега, у неслагању у владајућој коалицији и у оквиру СНС-а, као и нестручност и некомпетентност кадрова.

"То ће бити главни разлог, значи њихово унутрашње неслагање. Изјава председника Томислава Николића показује дубинско разилажење у владајућој коалицији и различито гледање и на временске оквире и на потребу одржавања избора или реконструкцију Владе. Њима нико не може помоћи у том смислу осим да се избори десе до краја године као што смо ми и најављивали", рекао је Стефановић.

Демократска странка је, како је рекао, изјаву председника Николића разумела као хипотетичку.

"Николић узима за право да коментарише све – и оно што му јесу овлашћења и оно што му нису овлашћења. Ја сам разумео да је рекао да би, ако Србија не добије датум, то могао бити разлог за изборе, што значи да се задржао у оквирима хипотетичких ставова", навео је Стефановић.

ЛДП: Избори што пре

Либерално-демократска партија нема ништа против избора и сматра да они морају бити што пре расписани и одржани, независно од резултата преговора са Приштином, изјавио је посланик те странке Бојан Ђурић.

Ђурић је рекао да су се услови за расписивање избора стекли још онда када је премијер Ивица Дачић рекао да се 10 година лагало о Косову.

"Тада је постало јасно да је ова власт направљена искључиво на жељи заузимања и поделе плена и све што се у међувремену ради је последица те чињенице", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, председник Србије Томислав Николић, мимо уставних овлашћења, отворено коментарише политички живот и најављује изборе.

"Не смета ми што то председник ради, али је нека врста лицемерја да он посегне за том политичком методом, а све време говори да је поднео оставку на страначку функцију и да жели да буде председник свих грађана. То је за мене друга врста политичке поруке – да председник није задовољан позицијом коју има и да на овај начин жели да се врати у жижу свакодневне политике", рекао је Ђурић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару