Читај ми!

Посланици подржавају "Маријин закон"

Већина посланика Скупштине Србије подржава доношење Закона о посебним мерама за спречавање педофилије, познат као "Маријин закон”. Између осталог, на дневном реду нове седнице неколико правосудних и кривичних закона и одлука о формирању Анкетног одбора о начину трошења буџетских средстава на Космету.

20.00 - Парламент завршио рад. Сутра наставак расправе о "Маријином закону".

15.35 - Посланици изабрали председника и шест чланова Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки.

13.58 - Пауза у Скупштини Србије. Изјашњавање о члановима Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки после 15 часова.

11.25 - Почела друга седница првог редовног заседања Скупштина Србије.

У Скупштини Србије почела је друга седница првог редовног заседања у овој години. Већина странака у парламенту подржава доношење Закона о посебним мерама за спречавање вршења кривичних дела против полне слободе према малолетним лицима, познат као "Маријин закон". Посланици су предложили да се против силоватеља примене одређене мере, попут хемијске кастрације.

Име је добио по девојчици Марији из Новог Сада коју је пре три године зверски силовао и убио један педофил. Маријин отац Слободан Јовановић покренуо је, као грађанин, кампању да се тај закон донесе.

Нови закон треба да осујети сваки покушај силоватеља и педофила да нашкоде деци и да их натера да одустану од злих намера, сматра Јовановић и истиче да закон треба да делује превентивно и да се бави узроцима, а не последицама.

Слободан Јовановић истиче и да његова ћерка Марија треба да буде последње дете према којем ће се звати неки овакав закон. Он је захвалио посланицима, Министарству правде и Влади што су нашли начин да Србија добије тај закон.

Новим решењима предвиђен је полицијски надзор за силоватеље и педофиле после издржане затворске казне, а педофилу ће бити забрањен прилаз школи, вртићу и дечјем игралишту. Скупштински одбори за правосуђе и законодавство и уставна питања, једногласно су прихватили предложени закон.

Селаковић: Неопходно проширити постојеће казне

Нова законска решења о спречавању кривичних дела против полне слободе малолетника имају циљ да се отклоне услови да силоватељи и педофили поново буду у могућности да врше та тешка кривична дела, изјавио је министар правде Никола Селаковић на почетку скупштинске расправе о "Маријином закону".

Последних година, повећан је број таквих кривичних дела, због чега је неопходно да се прошире постојеће кривичне санкције, а пре свега мере безбедности, како би се учиниоци тих кривичних дела спречили да их убудуће врше, навео је Селаковић.

Предложеним законом предвиђена је забрана ублажавања казне и условног отпуста, обавезно јављање полицији и другим надлежним институцијама, забрана присуствовања местима где се окупљају малолетна лица, обавезно јављање о променама пребивалишта и боравишта, путовања у иностранство, рекао је министар.

Те мере се спроводе 20 година након одслужења казне, истакао је Селаковић и напоменуо да је значајна новина вођење посебне евиденције лица осуђених за кривично дело нарушавања полне слободе против малолетника, са подацима о ДНК профилима осуђених.

Посланици предложили строже мере за силоватеље

Подршку том законском предлогу у досадашњем току расправе најавили су СПО–ДХСС, СВМ, ЈС, СПС, ДСС, као и ДС, за време чије владе је такође парламенту предложен овакав закон, али није донесен због избора.

Посланица клуба СПО–ДХСС Олгица Батић предложила је увођење хемијске кастрације – меру за коју се, својевремено, залагао и њен отац Владан Батић.

Уз напомену да се силоватељи и педофили стопроцентно враћају извршењу кривичног дела, Батићева је указала да је хемијска кастрација лако изводљив поступак и да се лековима уништава сексуални нагон и прекида веза између хипофизе и органа који луче тестостерон.

За СВМ је изузетно значајно што се на дневном реду налази овај закон, који је, како су поручили посланици те странке, неопходан да би се на адекватан начин контролисали сви починиоци таквих злочина.

Надам се да ће ове мере бити ефикасне како ниједно више дете не би страдало на овакав начин, рекла је Елвира Ковач из те странке.

И ДСС подржава доношење закона, који оцењује као позитиван корак у правцу формалне законске бране ка спречавању ових кривичних дела у будућности.

Та странка је најавила неколико амандмана на тај законски предлог, а једним од њих предлажу да предвиђене мере уместо 20 година од одслужења казне буду примењиване трајно.

За ЛДП је важно да такав закон буде усвојен, али су, како је навела Јудита Поповић, посланик те странке, уочили одређене недостатке у тексту закона и предложили амандманима да она буду исправљења, а као један од недостатака истакли су застаревање дела.

Петнаест тачака дневног реда

Посланици Скупштине Србије, на почетку поподневног дела седнице, изабрали су председника и шест чланова Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки, на период од пет година.

За председника је изабран Саше Варинац, а за чланове Хана Хукић, Весна Станковић, Весна Гојковић Милин, Жељко Грошета, Бранислав Цветковић и Ристивоје Ђокић. Њихов избор предложио је скупштински Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава.

Посланик Либерално-демократске партије Јудита Поповић замерила је, током преподневне расправе, што је избор комисије накнадно уводен у дневни ред и навела да су јој непозната имена људи који су предложени за њене чланове. Шеф посланичке групе СНС-а Верољуб Арсић рекао је да је о члановима комисије одлучивао скупштински Одбор за финансије и да су се кандидати пријавили на јавни конкурс и прошли испитивање.

Посланици ће током друге седнице првог редовног заседања разматрати Предлог закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела, неколико правосудних и кривичних закона и избор чланова Одбора Агенције за борбу против корупције.

Новим законом о одузимању имовине проистекле из кривичног дела предвиђено је да Дирекција за управљање одузетом имовином добије већа овлашћења и више одговорности. На дневном реду су и измене Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, корупције и других посебно тешких кривичних дела и измене Законика о кривичном поступку.

Предлог одлуке о образовању Анкетног одбора ради утврђивања чињеница о начину трошења средстава буџета Србије на територији Косова и Метохије у периоду од 2000. до 2012. године поднео је посланик СНС-а Милован Дрецун, који је и председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију.

Посланици ће размотрити и измене Закона о раду које је поднео председник парламента и посланик владајуће Српске напредне сранке Небојша Стефановић, а којима је предложено да нико неће моћи да отпусти труднице и породиље са посла.

Посланичка питања

На почетку седнице, у делу за посланичка питања, посланик Небојша Зеленовић из клуба "Заједно за Србију" затражио је да министарка здравља Славица Ђукић Дејановић објасни због чега на тржишту нема лека "гливек" за лечење деце оболеле од леукемије. Стефановић је упитао и Министарство пољопривреде због чега касни исплата субвенција за јунад, свиње и премија за млеко.

Посланик ЛДП-а Миљенко Дерета упитао је због чега је Министарство културе одобрило стипендије за усавршавање два своја службеника, Драгана Коларевића и Небојше Милосављевића, на Универзитету "Мегатренд". Он је додао да је недопустиво да три министра раде на том приватном универзитету који, како је навео, "има повлашћен положај у односу на државне универзитете".

Шеф посланика ДСС-а Слободан Самарџић рекао је да се, након јучерашњег састанка државног врха, може закључити да Београд очигледно смањује захтеве према Приштини, у односу на оне који су се налазили у платформи и Резолуцији које је Скупштина прихватила. Он се осврнуо и на рад Уставног суда Србије по питању оцене уставности уредби за Косово и рекао да Влада врши политички притисак да Суд не поступи по предлогу за оцену уставности тих уредби.

Посланик ДС-а Срђан Миливојевић критиковао је потез службеника Министарства правде Николе Савића који је на дан годишњице убиства премијера Зорана Ђинђића на Фејсбук профил ставио фотографију снајпера којим је Ђинђић убијен, али и Министарство јер је службеника казнило само смањењем плате.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару