Читај ми!

Прецизнија решења за наредну рунду дијалога

Србија ће у наредну рунду дијалога са Приштином ући са прецизнијим предлозима за надлежности заједница српских општина, рекао после састанка државног врха саветник председника Марко Ђурић. Када се пронађе решења које државни врх сматра прихватљивим, о њему ће се изјаснити и Народна скупштина, истиче Ђурић.

Државни врх је одлучио да се за наредну рунду дијалога са Приштином припреме прецизније дефинисани предлози решења за надлежности заједница српских општина. 

Саветник председника Србије Марко Ђурић рекао је, после састанка државног врха у Председништву, да Србија неће одустати од утврђивања надлежности за заједницу општина, механизама за њиховово спровођење, као и од утврђивања улоге правосуђа и полиције и положаја цркве.

Ђурић је најавио да ће када се дође до решења које државни врх сматра прихватљивим, о њему изјаснити и парламент.

У овом тренутку, како је Ђурић објаснио, постоје потешкоће да Приштина изађе у сусрет компромису.

Према његовим речима, питања око којих се сучељавају ставови јесу да ли је предвиђено да заједница има сопствене надлежности или врши општинске надлежности, да ли заједница има органе за спровођење тих надлежности, да ли је предвиђен заштитни механизам за учешће Срба у централним институцијама Покрајине, да ли је предвиђено или установљено какав ће бити положај Српске православне цркве.

"Остајемо уверени да нам оно што данас имамо на терену, норме међународног права и добра европска пракса дају за право да инсистирамо на једном адекватном нивоу надлежности за заједницу, који ће моћи да нам обезбеди и политичку подршку за спровођење једног таквог споразума", рекао је Ђурић.

Саветник председника додаје да, иако званични Београд има ауторитет, не треба очекивати да људи који живе у Покрајини прихватају немогуће ствари и да Србија не очекује од међународне заједница да од ње тако нешто тражи.

"Оног момента када се пред нас спуштају папири чија садржина није реална ни са аспекта наших интереса ни са аспекта онога што ми данас имамо у Покрајини, онда нас такви папири и предлози не приближавају решењу", рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао да је на састанку анализирана ситуација након последње две рунде дијалога и да је констатовано да Приштина има потешкоће да изађе у сусрет компромису, док је Србија учинила све што је реално могуће да преговори успеју.

Он је додао да папир који је понуђен српској страни није имао ни минумим потребан за постизање компромиса, иако је Србија ушла у дијалог свесна да сва њена понуђена решења не морају обавезно да буду прихваћена.

Ђурић је, такође, рекао да Србија остаје посвећена дијалогу, као једином начину да се постигне решење, а да будући ток преговора зависи од флексибилности Приштине.

Састанак државног врха Србије о наставку дијалога Београда и Приштине у Председништву Србије трајао је око сат и по. Састанку су присуствовали председник Томислав Николић, премијер Ивица Дачић, први потпредседник Владе Александар Вучић, потпредседница Владе за европске интеграције Сузана Грубјешић, шеф Владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин и министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару