Улазак Србије у ЕУ од стратешког значаја

Прикључење Србије ЕУ у што краћем року има стратешки значај, рекао амбасадор Грчке Димостенис Стоидис на пријему поводом 192. годишњице независности Грчке. Пријему присуствовали председник Србије Томисав Николић, бројни представници дипломатског кора, војске, цркве, као и културне и јавне личности.

Амбасадор Грчке у Београду Димостенис Стоидис рекао је да Грчка сматра да је улазак Србије у Европску унију у што краћем року од стратешког значаја и поручио је да ће тај доследан став доказати и на делу када преузме председавање Унијом у првој половини 2014. године.

Подсећајући да су Србија и Грчка успоставиле дипломатске односе пре 140 година, амбасадор је, на пријему поводом Дана независности Грчке, оценио да су односи два народа непрестано јачали кроз историјске догађаје.

Пријему су присуствовали председник Србије Томисав Николић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин и бројни представници дипломатског кора, Војске Србије, Цркве, као и културне и јавне личности.

Амбасадор Стоидис је у говору на српском језику пожелео Николићу добро здравље како би "одговорио разним изазовима за добробит поносног и пријатељског српског народа".

Током сарадње у историји, међу нама је увек постојало поштовање према заједничким вредностима попут слободе и независности и духу заједништва, оценио је грчки амбасадор.

Према његовим речима, две земље имају одличне односе који се одражавају у честим посетама на високом нивоу, у сарадњи у области привреде, културе, туризма, али и кроз заједничку православну веру.

И грчки и српски народ треба да покажу истрајност, стрпљење и слогу у борби са данашњим проблемима, извлачећи поуке из позитивних аспеката историје, рекао је Стоидис.

"Прошло је 192 године откако је грчки народ устао да би се ослободио освајача из тог времена и отпочео борбу за независност и успостављање нове државе, а порука ове комеморације јесте да те идеје и принципи могу да се примене и данас", рекао је Стоидис, положивши венце на споменик Риги од Фере у Београду.

"Можда се данас не суочавамо са ратовима, али наша два друштва, а нарочито грчко, хватају се у коштац са новим проблемима, а да би их превазишли треба да покажу исту истрајност и стрпљење", рекао је он, одавши пошту грчком песнику, националном хероју и првој жртви устанка против Отоманског царства, који је задављен у Небојшиној кули у Београду 24. јуна 1798. године.

Искуства из позитивних аспеката историје

Стоидис је напоменуо да друштва и народи треба да извуку лекције из позитивних, а не негативних аспеката историје, а позитивне поруке су да "имамо дух јединства и заједништва, ради будућности пуне наде, пре свега за нове генерације".

Пре полагања венаца у улици Риге од Фере, уз учешће представника свештенства и полицијског оркестра, који је интонирао српску и грчку химну, Стоидис је присуствовао благодарењу у Српској патријаршији, чему је присуствовао и Патријарх српски Иринеј.

Врховни поглавар Српске православне цркве је честитао данашњи празник Грцима, као и свима онима који осећају да, "и душом и телом, припадају том великом народу".

"На данашњи дан су Грци скинули са себе тежак јарам ропства под Турцима и после много времена осетили дар слободе, дар који за нас хришћане значи, ако не више, оно бар исто као хлеб, чему нас је учила наша православна вера и наша православна црква", рекао је он.

Он је изразио наду да су проблеми са којима се Грчка тренутно суочава само "мали облачак који ће проћи".

Обративши се Патријарху Иринеју, грчки амбасадор је рекао да "наша два народа имају иста трауматска искуства из прошлости, јер су се и једни и други борили за слободу и у тим борбама су показали самопожртвовање".

Он је навео да је ово четврти, а можда и последњи пут да присуствује оваквој свечаности у Београду, те му данашње благодарење утолико представља већу част.

Обележавањем Дана независности Грци обележавају почетак револуције за ослобађање од Отоманског царства, 25. марта 1821. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару