Читај ми!

Дачић са Бан Кимуном

Mисија УНМИК-а и даље треба буде главни фактор успостављања мира и стабилности на Космету, истакао премијер Ивица Дачић у разговору са првим човеком УН Бан Кимуном, уочи седнице Савета безбедности. Премијер се састао и са руским амбасадором у УН Виталијем Чуркином.

Премијер Србије Ивица Дачић информисао је генералног секретара Уједињених нација Бан Кимуна о току дијалога Београда и Приштине и пренео му став да мисија УНМИК-а и даље треба да има водећу улогу у успостављању мира и стабилности на Косову и Метохији.

"Истакао сам наше опредељење да сматрамо да мисија УН на Косову и Метохији - УНМИК, треба да има и даље водећу, кључну улогу као фактор успостављања мира и стабилности на Космету и да, супротно ставовима Приштине, ми желимо да та мисија све више јача", рекао је Дачић уочи седнице Савета безбедности о Косову.

Према његовим речима, иако је буџет УНМИК-а смањен због економске ситуације свуда у свету, па и на Космету, Србији присуство те мисије веома значи због заштите верског и културног наслеђа, али и питања безбедности за Србе на северу, као и њихове имовине и повратника.

Са Бан Кимуном, како је додао Дачић, разговарао је и о Хашком трибуналу и иницијативи Србије да затвореници казне служе у Србији или "у најгорем случају, у земљи региона".

"Разговарао сам са генералним секретаром и о учешћу наших полицајаца у мисијама и он је веома задовољан тиме што Србија на овај начин даје подршку успостављању мира широм света", указао је Дачић.

Премијер је рекао и да је разговарао и са представником Русије у Савету безбедности Виталијем Чуркином и захвалио му на подршци коју његова земља пружа Србији.

"Упознао сам га са дометима дијалога. Информисао сам га да то што Србија води дијалог не значи никакву промену нашег принципијелног става о статусном питању. То значи да Србија неће мењати свој став и неће признати незавиност Косова и Метохије", поручио је Дачић.

Чуркину је рекао и да то што дијалог напредује не треба да буде повод неким земљама да промене своје ставове о статусном питању Космета.

"Наш дијалог се води у смислу налажења једног мирног и одрживог решења за актуелне проблеме на Космету, решавање проблема паралелизма институција", рекао је Дачић и додао да је Чуркин рекао да Русија неће мењати своју позицију и да подржава став Србије по питању Косова и Метохије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи