Читај ми!

Србија заслужила шансу за договор

У дијалог са Приштином Србија је ушла са конструктивним предлозима, а неко ко је толико конструктиван и улаже максимум напора у постизање договора треба да добије шансу да тај договор буде направљен, рекао за РТС министар правде Никола Селаковић. Имамо историјски проблем, треба нам историјско решење, рекао је Селаковић.

Министар правде Никола Селаковић рекао је да је оптимиста по питању успеха дијалога Београда и Приштине и додао да је Србија заслужила да добије шансу за договор.  

"Мислим да неко ко је толико конструктиван и ко улаже максимум напора треба да добије шансу да договор буде направљен. Имамо историјски проблем, треба нам историјско решење", рекао је Селаковић гостујући у Дневнику РТС-а.

Говорећи о правосуђу и евентуалној промени Устава Србије, Селаковић је рекао да Србију, једног дана када буде ушла у ЕУ, очекује промена Устава и да је то нешто кроз шта је прошла свака земља.

Упитан да ли ће једна од промена обухватити и то да се судије не смеју бирати у републичком парламенту, Селаковић је навео да Скупштина Србије јесте онај орган који бира, али је везана предлозима које јој упуте ВСС и ДВТ.

Када је реч о стратегијама за реформу правосуђа и за борбу против корупције, Селаковић је најавио да ће овог пута, за разлику од претходних периода, Србија имати и стратегије и акционе планове, а да ће јавне расправе о тим документима бити продужене, како би се добиле оцене струке до краја.

Селаковић је демантовао да је рок за доношење тих докумената крај априла, наводећи да ће рад на њима бити завршен када се добије оцена стручне и шире јавности.

"Оне коментаре европских експерата које изазивају контроверзе код наших правника, уставно-правних теоретичара и мене лично, ставићемо и њих на сто и на свакој јавној расправи узети у обзир мишљења и видети колико је то прихватљиво и спроводљиво", навео је министар.

Упитан да ли недолазак специјалног тужиоца и републичке јавне тужитељке на представљање нацрта стратегије за реформу правосуђа, Селаковић је навео да нема ничега што би изазвало сумњу у њихову подршку.

Српској напредној странци треба сваки добар, частан и стручан човек, изјавио је Селаковић на питање да ли његовој странци треба Вук Јеремић.

"СНС-у треба сваки добар, стручан и частан човек. То је оно у шта су се сви који су дошли код нас уверили", рекао је Селаковић. Он је напоменуо да је СНС демократска и отворена странка, доступна сваком грађанину и да у њу може да дође свако ко хоће.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи