Читај ми!

Србија чврсто опредељена за мир

Савет безбедности УН расправљао о Косову. Шеф УНМИК-а поздравио дијалог Београда и Приштине и осудио инциденте. Премијер Ивица Дачић рекао да помирење подразумева доношење тешких одлука и компромисе. Тачи најавио да ће од Србије тражити обештећење за ратну штету.

16.18 - "Улога Србије је и даље деструктивна и отежава ситуацију на северу Косова", рекао је Тачи, најављујући да ће од Србије тражити "компензацију за ратну штету". Тачи одбацио могућност да се заједници српских општина да извршна власт, наводећи да је Ахтисаријев план "највеликодушнији" исход који Приштина може да понуди.

15.57 - Хашим Тачи рекао да је "деструктивна политика паралелних структура" подривала настојања његове владе да се Срби са севера Косова интегришу. "Позивамо Србију да расформира нелегалне структуре на северу", рекао је Тачи.

15.49 - Поред дуготрајног међународног присуства нема значајнијег побољшања положаја за косовске Србе., рекао је Дачић залажући се за значајнију улогу УН у истрази о наводима из извештаја Дика Мартија. "Помирење подразумева доношење тешких одлука и компромиса на обе стране... Србија није спремна на понижење и двоструке стандарде", рекао је Дачић.  

15.37 - Премијер Србије Ивица Дачић рекао да је Србија чврсто опредељена за мир... Постојећи мандат УНМИК-а мора остати непромењен. 

15.25 - Зариф је, истовремено, оштро осудио рушење српских надгробних споменика истичући да су СПЦ и косовски Срби забринути због оваквих догађаја. 

15.18 - Шеф УНМИК-а Фарид Зариф рекао да су недавни сусрети највиших званичника из Београда и Приштине историјски. Учињен је напредак на тим састанцима... Надам се да ће две стране остати упорне у настојањима да пронађу компромисе. Инциденти и запаљива реторика угрожавају политички процес.

15.14 - Почела седница Савета безбедности. Председава Русија. 

15.11 - Ускоро почиње седница Савета безбедности о Косову. Седница касни јер су амбасадори најмоћнијег тела УН расправљали о Сирији и најоштрије осудили јучерашњи бомбашки напад на џамију у Дамаску.

Седница Савета безбедности Уједињених нација на којој се расправљало о редовном извештају генералног секретара УН Бан Кимуна о стању на Косову одржана је уз учешће премијера Србије Ивице Дачића и министра спољних послова Србије Ивана Мркића.

Шеф УНМИК-а Фарид Зариф означио је историјским недавне сусрете највиших званичника Београда и Приштине.

Зариф је рекао да се нада да ће и Београд и Приштина истрајати у настојању да постигну компромис.

На седници Савета безбедности УН посвећеној Косову, Зариф је оценио да су Ивица Дачић и Хашим Тачи показали храброст и упорност током дијалога.

"Надам се да ће две стране остати упорне у напорима да постигну компромисе и пронађу остварива решења за обе заједнице на Косову", истакао је Зариф.

Према његовој оцени, постигнут је велики напредак, али и указао да је "дошло до изазова на терену", наводећи као пример рушење српских надгробних споменика.

Како је рекао, забележано је "неколико инцидената", а коришћена је и "реторика која распирује страсти и некад угрожава напоре да се споразуми који су постигнути примене".

Дачић: Београд жели трајан мир

Српски премијер Ивица Дачић поручио је на Ист риверу да је Београд потпуно привржен дијалогу са Приштином и постизању трајног мира између Срба и Албанаца, али и указао да помирење "подразумева доношење тешких одлука за обе стране".

"За видљиви напредак, потребна је политичка храброст и спремност на компромис. Србија је спремна да компромис успе, али није спремна на понижења и уцене", истакао је Дачић, додајући да Србија неће променити принципјелни став о непризнавању једностарно проглашене независности Косова.

Обраћајући се Савету безбедности УН, Дачић се заложио за већу активност УНМИК-а, повећање нивоа присуства Еулекса, али и ефикаснију сарадњу УНМИК-а и Еулекса.

По његовим речима, УНМИК је "једино легитимно међународно присуство према коме народ на северу Косова и Метохије и даље исказује поверење".

"Досадашњи сусрети у Бриселу и исказана спремност за постизање компромиса потврда су посвећености Србије ка изградњи поверења између две стране. Република Србија ће и у будућности наставити сарадњу са искреним и отвореним намерама, како на техничком, тако и на политичком нивоу", рекао је Дачић.

За Србију је, како је истакао премијер, неприхватљиво додатно ограничавање надлежности Администрације УН за Косовску Митровицу услед недостатка финансијских средстава.

"Потребно је истаћи да је УНМИК једино легитимно међународно присуство према коме народ на северу Косова и Метохије и даље исказује поверење", навео је Дачић.

Тачи: Улога Србије деструктивна

Косовски премијер Хашим Тачи позвао је Београд да, како је рекао, "расформира паралелне структуре" на северу Косова, наглашавајући да је "Косово суверена држава" и да је тај процес "неповратан".

Обраћајући се Савету безбедности УН, Тачи је поручио да Косово "неће бити место подела и барикада" и "стварања нове Републике Српске".

Према његовим речима, "улога Србије је деструктивна" и отежава безбедносну ситуацију.

"Косово је сада признато од стране више од половине чланица УН. То је неповратан процес, јер многе државе су у процесу признавања независности. Уверавам вас да је то најправеднија одлука за Косово и његове грађане", додао је Тачи.

Косовски премијер је истакао и да ће од Београда тражити "компензацију за ратну штету". 

Задовољство због дијалога, забринутост због севера

Кина, Русија, Сједињене Државе, Француска, Велика Британија, као и остале земље чланице Савета безбедности УН чији су амбасадори данас на Ист риверу учествовали у дискусији о Косову, похвалиле су Београд и Приштину за напоре и остварени напредак у седмој рунди дијалога, али и изразили забринутост због недавних инцидената на северу покрајине.

Представник Русије при УН Виталиј Чуркин рекао је да је забринут због таласа антисрпских инцидената на Косову и слабог повратка избеглих и расељених, оценивши да то представља "етничко чишћење мирним средствима".

Он је упозорио је да би трансформација косовских безбедносних снага - које су, како је напоменуо, практично сачињене искључиво од косовских Албанаца - могла да угрози безбедност у региону.

Напомињући да Русија није променила став и да не признаје независност Косова, Чуркин је изразио уверење да ће дијалог Београда и Приштине, под окриљем ЕУ, допринети дугорочном решењу за питање Косова, али је истакао да "Савет безбедности УН има последњу реч".

Кина је изразила наду да ће Београд и Приштина успети да постигну договор и пронађу решење, како би опстао мир и стабилност на Балкану. Амбасадор Кине је, међутим, на трочасовној седници, изразио забринутост што на северу Косова и даље постоје тензије.

Амбасадорка САД Розмари Ди Карло оценила је да су премијер Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи показали храброст и прагматичност и заложиле се за наставак тих напора.

"Похваљујемо Приштину и Београд за напоре у дијалогу ради нормализације односа. Дачић и Тачи су показали храброст и прагматизам ради изградње бољег живота становништва и напретка земаља", изјавила је представница САД при УН.

Она је позвала косовске власти да покажу "нулту толеранцију" за нападе на верске и културне објекте и поздравила је обећање Приштине да ће обновити оштећене споменике, као и то што се воде истраге у вези с тим инцидентима.

Договор Београда и Приштине "на дохват руке"

Представник Француске је подржао напоре које улаже представница ЕУ Кетрин Ештон у дијалогу између Београда и Приштине и рекао да је састанак двојице премијера у среду потврдио да је договор близу, а то је велики напредак. Он је изразио наду да ће Београд и Приштина пронаћи решење које ће бити применљиво на терену.

Представник Британије је одао признање двојици премијера за храброст и оценио да се "налазимо на корак од историјског договора који ће отворити ново поглавље у односима Београда и Приштине и допринети њиховом напретку на путу ка ЕУ".

Према његовим речима, има још пуно посла и кључно је да се постигне договор 2. априла који ће одмах бити примењен.

Договор Београда и Приштине је "на дохват руке", а резултати дијалога треба да имају позитиван ефекат на ситуацију на терену, оценили су представници Руанде, Тогоа, Гватемале, Марока, Луксембурга, Аргентине, Пакистана, Азербејџана и Аустралије на седници.

Седница је првобитно требало да буде одржана 22. фебруара, али је због наставка дијалога између Београда и Приштине померена за месец дана.

Генерални секретар УН Бан Кимун је у свом редовном тромесечном извештају о Косову истакао да је у претходном периоду постигнут значајан корак напред подизањем дијалога Београда и Приштине на виши политички ниво, али је косовске власти позвао да одлучно реагују на изражавање нетрпељивости према Србима, попут инцидента током прославе православног Божића.

Бан Кимун јe истакао да, иако постоји још много нерешених тешких питања, обнављање преговора представља снажан сигнал да се обе стране залажу за миран дијалог и превазилажење терета прошлог сукоба.

Када је реч о ситуацији у северној Митровици, генерални секретар УН оценио је да је потребно координисано деловање и пажња, како би се сва тешка питања решила добронамерно и тако избегле даље тензије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи