Читај ми!

Грубјешић: Реформски процес није успорен

Испуњеност Националног плана интеграција Србије у ЕУ од јула 2008. до краја 2012. године је 88 одсто, рекла потпредседница за европске интеграције Сузана Грубјешић. Реформски процес у Србији није успорен, истиче Грубјешић.

Потпредседница за европске интеграције Сузана Грубјешић рекла је да је испуњеност Националног плана интеграција Србије у ЕУ од јула 2008. до краја 2012. године је 88 одсто.

"У целини план је за тај период испуњен са високим процентом - 88 одсто", рекла је Грубјешићева на седници скупштинског Одбора за европске интеграције.

Грубјешићева је навела да је у претходних пет година урађен огроман посао који ће бити добра основа за период који је пред нама.

Према њеним речима, испуњеност тог плана у последњем кварталу 2011. године био је 40 одсто, а 2012. године 51 одсто.

"Можемо бити задовољни. Они закони који нису усвојени у последњем кварталу 2012. године биће усвојени у 2013. години", истакла је Грубјешићева, наводећи да су међу тим законима нова законска решења о заштити потрошача, о услугама, о безбедности саобраћаја на путевима.

Говорећи о Националном плану за усвајање правних тековина, она је подсетила да је влада тај документ усвојила 28. фебруара, да ће се тај план примењивати до 31. децембра 2016. године и да садржи три основна дела - политички, економски и правни.

Према том плану, за 2013. годину планирано је усвајање 337 прописа, од чега је 65 закона.

Грубјешићева је рекла да су за Србију сада кључне припреме за приступање ЕУ и да је тај план први документ који је донет у процесу припрема како би Србија што спремније ушла у тај процес.

Будући да су посланици ДС-а и ЛДП-а тражили податке која министарства нису испунила план, Грубјешић је напоменула да нема намеру да прозива оне који нису испунили задатак, као и да није ничија намера да успори процес уласка у ЕУ.

Посланица СНС Јадранка Јоксимовић је рекла да они који нису довољно радили морају да буду прозвани.

Посланик ЛДП Иван Андрић је оценио да је реформски процес у Србији успорен, да се владина стратегија у највећој мери ослања на преговоре о Косову, али да то није оправдање за успорен реформски процес, будући да највећи број министара није укључен у те преговоре.

"Који разлог има Министарство саобраћаја да не предложи ниједан закон, а требало је да предложи четири закона", рекао је Андрић.

Грубјешићева се није сложила да је реформиски процес у Србији успорен, истичући да реформе никада не треба да остану у сенци великих политичких питања.

Одбор за европске интеграције усвојио је извештај о спровођењу Националног програма за интеграцију Србије у ЕУ за период октобар - децембар 2012. године, као и Национални програм за усвајање правних тековина ЕУ од 2013. до 2016. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи