Читај ми!

Политичарима у Санџаку треба помоћ

Лидери у Санџаку не могу сами да реше проблеме као што су велика незапосленост и лоша инфраструктура, рекао је у Новом Пазару шеф мисије ОЕБС-а Петер Буркхард, и оценио да је потребна помоћ Владе и међународне заједнице да би се ови проблеми решили.

Шеф мисије ОЕБС у Србији Петер Буркхард оценио данас је у Новом Пазару да су тамошњи челници вољни да решавају развојне проблеме свог града, али да им је за шта то потребна помоћ.

Буркхард је после сусрета са представницима Града и политичких партија рекао да су лидери у Санџаку свесни да сами не могу решити проблеме као што су велика стопа незапослености и недостатак инфраструктуре на том подручју.

"Видео сам да ће без помоћи Владе Србије и међународне заједнице бити врло тешко да сами превазиђу те проблеме", рекао је амбасадор.

На питање да ли је лоша политичка ситуација разлог за одлуку да Тренинг центар ОЕБС-а у Новом Пазару добије продужетак мандата, Буркхард је одговорио одречно.

"Поред центра у Новом Пазару, ОЕБС има своју канцеларију и у Бујановцу. Убеђен сам да оне могу да дају допринос развоју заједнице и зато ћемо наставити да радимо", рекао је шеф ОЕБС-а.

Петер Буркхард се јуче састао са представницима доскорашњих коалиционих партнера, Санџачке демократске партије (СДП) и Странке демократске акције (СДА), која је недавно прешла у опозицију у Скупштини Новог Пазара.

Амбасадор је, на питање како види распад коалиције две највеће бошњачке странке, одговорио како нема ништа ново да каже о њиховом међусобном односу.

"Погледи им се уопште не слажу, али у демократији је то политика", рекао је амбасадор.

Замољен да коментарише недавну изјаву председника Бошњачке демократске заједнице (БДЗ) и посланика у Скупштини Србије Емира Елфића да се залаже за успостављање Аутономне покрајине Санџак, Буркхард је нагласио да ОЕБС нема усвојен стандард о територијалном устројству 57 држава чланица.

"Постоје државе различитог устројства унутар Европске уније, тако да jе на Србији да одлучи како ће изгледати њено територијално уређење. Жеља ОЕБС је да кад се доносе такве одлуке, оне буду усаглашене са највишим европским стандардима", нагласио је амбасадор.

Говорећи о процесу утврђивања Медијске стратегије и усвајању новог закона о медијима, шеф ОЕБС у Србији није желео да процењује хоће ли посланици у Скупштини Србије својим амандманима донети "разводњен" закон.

"Сарађујемо са министарством и видећемо шта ће се десити после слања у Скупштину на усвајање. За нас је битно да постоји транспарентна расправа и да све заинтересоване стране изнесу своје мишљење, што је један од основних принципа демократије", рекао је амбасадор.

Буркхарт је нагласио да ОЕБС као међународна организација не врши притисак на Владу и Скупштину какве законе да доноси.

"Учествујемо у току припреме закона, дајемо савет или мишљење, али је на Србији да законе усваја онако како њој одговара", нагласио је амбасадор ОЕБС-а у Београду Петер Буркхард.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи