Читај ми!

Шокенхоф: Савет Београду - флексибилност

Саветујем Београду максималну флексибилност и спремност на компромис у разговорима са Приштином, рекао Андреас Шокенхоф, шеф делегације Будестага, која је посетила Србију.

Шеф делегације немачког Бундестага која је посетила Србију Андреас Шокенхоф изјавио је да би Београд у наредним данима требало да покаже "максималну флексибилност" и спремност на компромис са Приштином у вези са надлежностима заједнице српских општина на Косову.

"Мој савет је да покажу максималну флексибилност и спремност на компромис са Приштином у вези са надлежностима заједнице српских општина", рекао је Шокенхоф Вечерњим новостима, на питање какве би потезе председник и премијер Србије Томислав Николић и Ивица Дачић требало да вуку у наредним данима.

Шокенхоф је, упитан шта подразумева под разградњом паралелних структура на северу Косова, одговорио да су неопходни конкретни договори о уклањању српских паралелних структура у безбедносном апарату и управи на северу, које би прихватило и српско становништво, као и почетак њиховог спровођења, посебно у сектору безбедности, правосуђу и администрацији.

На питање да ли је Београд већ показао довољно "видљиве воље" за нормализацију односа са Приштином, Шокенхоф је одговорио да су охрабрујући потези редовни састанци двају премијера, Ивице Дачића и Хашима Тачија, као и сусрет Николића са Атифетом Јахјагом.

"Ипак, до сада нисмо видели ниједну јасну изјаву неког политичара у којој би била изражена јасна воља за регулисањем односа", рекао је Шокенхоф.

Шокенхоф је навео да посланици његове владајуће Хришћанско-демократске уније нису донели дефинитивну одлуку да ли ће гласати за или против додељивања датума Србији за почетак преговора са ЕУ у јуну, и додао да ће Бундестаг то питање разматрати када Европска комисија заврши свој извештај, што значи после 16. априла, и истакао да су наредни дани и недеље кључни. 

Шокенхоф је навео да недостатак напретка у реформи правосуђа није важан само за процес ЕУ интеграција, него и за демократизацију и економски опоравак земље.

"Реформа правосуђа је од суштинског значаја за евентуално отварање претприступних преговора. Није довољно само донети одлуке о реформама, оне не смеју остати мртво слово на папиру, већ их је потребно и спровести", рекао је Шокенхоф.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи