Читај ми!

Бачевић: Реконструкција Владе само ако мора

Није било речи о мојој смени, рекао министар Милан Бачевић гостујући у емисији Око. Нисам против реконструкције ако неко изнесе аргументе и докаже и мени и јавности да ће бити боље, поручује Бачевић. Сматра да је пловни канал кроз Мораву најзначајнији национални пројекат који је требало раније започети и да истраживања никла не могу да буду штетна.

Приче о мојој смени само су медијске спекулације, рекао је министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић гостујући у емисји Око. Наводи да се свакодневно сусреће и са премијером и са замеником премијера, односно председником Српске напредне странке и да од њих није чуо замерке на свој рад, као ни од председника Републике.

Овде можете погледати/преузети емисију Око 

"Све што је везано за моје име је у сфери медијских спекулација, нисам имао прилику да чујем ниједну реченицу незадовољства", каже Бачевић.

Наводи да је у разговорима са министрима Петковићем, Мркићем, Кнежевићем и другим, чија се имена спомињу у контексту приче о реконструкцији, стекао утисак да ни њима није речено да постоји незадовољство њиховим радом.

Бачевић чак сматра да министри заслужују похвале за свој рад и да је ова Влада за пола године "урадила више него претходна за цео мандат". Чак наводи да је преполовљен дефицит, смањено задуживање и да је тренутно стање боље "него што смо могли и да претпоставимо".

"Нисам против реконструкције ако неко изнесе аргументе ваљане и докаже и мени и јавности да ће бити боље, али реконструкција ради реконструкције не представља ништа и ако неће бити боље стање од постојећег, онда сам против", каже Бачевић.

Канал - најважнији национални пројекат

Одговарајући на питање о изградњи канала од Дунава до Егејског мора, Бачевић каже да су критике које се појављују у јавности неосноване.

Не постоје еколошки проблеми, а техничке и финансијске је могуће решити, тврди Бачевић.

"Нисам ја пожурио него држава Србија и све претходне Југославије су много закасниле, јер да смо то раније радили могли смо под повољнијим условима него данас да то урадимо", каже Бачевић.

Тврди да држава Србија не може да има већи и значајнији пројекат, јер се не тиче само Мораве него и укупне привреде.

"Никада нисам реко да ће се то урадити 100 одсто, ја сам обећао да ћу урадити просторни план за ток и пловидбу кроз Србију до Македноније, а све остало ће радити неко други у сарадњи са мном и са Владом, јер је Влада дала сагласност", каже Бачевић.

Најављује да у понедељак долазе представници кинеске компаније са којом је потписан  протокол, а који ће у сарадњи са члановима српске радне групе направити план.

"Влада неће платити студију изводљивости него неко други ко је, радећи такав пројекат на Јанг-цеу приметио да се тако нешто може урадити и на Морави", каже Бачевић, наводећи да није задужио државу ни за један цент.

После канала, најважнији пројекат за Србију по мишљењу министра природних ресурса и рударства је Јужни ток, за који се сада, каже, праве планови "како да се гради јужни крак Јужног тока који ће ићи исти правцем као и канал, до Македоније, а другим краком ка Косову и Метохији".

Истраживања никла нису штетна

Бачевић тврди да се "неко дириговано обрушио" на њега, јер он није потписао ниједно решење за експлоатацију никла.

Напомиње да око 30% територије Србије није геолошки истражено и да је истраживање безбедно. Министар каже да је у местима у којима постоји отпор и раније било истраживања руда.

"После Другог светског рата бивша Југославија је у истраживања никла уложила више од две милијарде долара и то ником није сметало, али то данас смета интересним групама које би то да сачувају за себе за неко друго време", каже Бачевић, наводећи да је спреман за расправу са противницима истраживања, које назива "стручњацима опште праксе".

Министар је демантовао и медијске написе да је пре десетак дана у Сједињеним Државама руднике на Космету понудио Американцима.

"Потписао сам спразум о сарадњи Илиноиса са Србијом и споразум са највећим конзорцијумом", каже министар наводећи да постоји интерес САД за учешће у јужном краку Јужног тока, за канал Дунав-Егејско море и истраживање разних сировина у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару