Напредак остварен, Србија заслужила датум

Србија је остварила видљив напредак у испуњавању политичких критеријума за чланство у ЕУ и заслужила је да у јуну добије датум за почетак преговора о чланству са ЕУ, али за то су одлучујући даљи напори у нормализацији односа с Приштином и примена до сада постигнутих споразума у дијалогу.

На Седмом интерпарламентарном састанку Европски парламент - Скупштина Србије оцењено је да је Србија остварила видљив напредак у испуњавању политичких критеријума за чланство у ЕУ и заслужила је да у јуну добије датум за почетак преговора о чланству у Европској унији.

За то су, како су се сагласили на састанку који је одржан у Бриселу 18. и 19. марта, одлучујући даљи напори у нормализацији односа с Приштином и примена до сада постигнутих споразума у дијалогу.

На том састанку, како се наводи, присутни су рекли да се надају да је то последњи састанак тог формата, јер ће након што последња преостала чланица ЕУ - Литванија, ратификује Споразум о стабилизацији и придруживању, бити формиран Заједнички одбор за стабилизацију и придруживање, састављен од посланика Скупштине Србије и Европског парламента.

Како пише у саопштењу, по завршетку тог састанка усвојена је Заједничка изјава председавајућих двеју делегација у којој се поздрављају досадашњи напори и позива Влада Србије да настави демократске, системске и социо-економске реформе, у циљу што ефикаснијег преузимања обавеза које произлазе из чланства у ЕУ.

У делегацији, коју је на састанку предводила председница Одбора Скупштине Србије за европске интеграције Милица Делевић, били су и њен заменик Ласло Варга, чланови тог обора Јадранка Јоксимовић, Дијана Вукомановић, Младен Грујић, Мира Петровић, Јелена Триван, Слободан Самарџић, Иван Андрић, као и посланици Биљана Пантић Пиља и Славица Савељић.

На састанку су били и министар правде и државне управе Србије Никола Селаковић и директор Канцеларије за европске интеграције Милан Пајевић, као и Пјер Мирел, директор Одељења за Албанију, Босну и Херцеговину, Црну Гору, Србију и Косово у Генералном директорату за проширење Европске комисије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи