Читај ми!

Мркић: Ватикан неће признати Косово

Министар спољних послова Иван Мркић рекао је да Ватикан неће признати независност Косова и да није искључено да неке земље које су признале Косово повуку ту своју одлуку.

Ватикан неће признати Косово, а присуство Хашима Тачија церемонији устоличења папе не значи промену става Ватикана, рекао је министар спољних послова Србије Иван Мркић, додајући да није искључено да неке земље које су признале Косово повуку ту своју одлуку.

Мркић је за Вечерње новости рекао да је премијер Косова Хашим Тачи присуствовао устоличењу папе Фрање, јер та церемонија на неки начин превазилази политику, и да то не значи увод у признање Косова.

"Добили смо чврста уверавања да нема никакве промене става Ватикана у том смислу. Нема признања, нити увода у признање. У то су нас уверили представници Свете столице", рекао је Мркић.

Он је додао да је Хашим Тачи био у Ватикану "угошћен" као и сви други гости којих је за ту прилику било на хиљаде и да се то може објаснити самом природом догађаја, општим хришћанским порукама.

Мркић је оценио да је могуће да нека признања Косова буду повучена, јер су неке земље већ поништиле ту одлуку.

Према његовим речима, Србија спроводи свакодневне активности за спречавање признавања Косова, а на томе непрестано ради читава једна структура дипломатског механизма.

Шеф дипломатије оценио је да би било какво убрзање признања Косова било лоше по преговоре Београда и Приштине.

"Ако уопште и буде постигнут неки договор у оквиру дијалога, не мислимо да би земље требало да мењају свој принципијелни став.

Србија не признаје и неће признати независност Косова. Онда је сасвим нормално да и сви они који до сада нису признали Косово настоје да задрже такав став", рекао је Мркић.

Упитан о реконструкцији Владе Србије, Мркић је рекао да је то питање у потпуности ван његове сфере интереса и компетенција.

"Познато је да сам постављен (за шефа дипломатије) на предлог Српске напредне странке. Међутим, ја сам ванстраначка личност. И потпуно сам на располагању нашем државном руководству. Оно ће учинити шта налази за сходно", рекао је Мркић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи