Читај ми!

Божовић: Могуће веће учешће у мировним мисијама

Србија спремна за веће учешће у мировним мисијама Уједињених нација у свету, изјавио државни секретар у Министарству унутрашњих послова Србије Владимир Божовић, на конференцији о полицијским мировним мисијама УН у Кијеву.

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Србије Владимир Божовић изјавио је  да је Србија, која тренутно у три мировне операције у свету учествује са 13 полицијских службеника, спремна да узме веће учешће у мировним мисијама.

"Службеници МУП-а Србије учествују у мировним мисијама на Кипру, Либерији и Хаитију. Истакао сам спремност Србије да узме веће учешће, пре свега имајући у обзир велико искуство које наша полиција има", рекао је Божовић Танјугу, сумирајући учешће делегације МУП-а Србије на 3. Регионалној конференцији о статешком оквиру управљања полицијским мировним мисијама УН, која се одржава у Кијеву.

Божовић, који предводи српску делегацију, рекао је да је тренутно 15.225 полицајаца из целог света распоређено у 12 мировних операција и седам специјалних политичких мисија УН широм света.

Божовић је рекao да је у раду Конференције било речи о мировним мисијама у БиХ и на Косову и Метохији, уз критичне тонове о њиховој успешношти и делатворности.

Он је критички говорио о мисијама на Косову, где су се од њиховог доласка 1999. године догодили многи злочини и драстична кршења људских права.

Он је посебно указао на мартовски погром, који је најдрастичнији пример да се уз присуство међународних мировних мисија УН догоде велики и страшни злочини и драстична кршења људских права, а да за то нико не одговара.

"Нарочито је важно ово на оваквим местима истицати, где се утврђује правни, политички и стратешки оквир за будуће деловање", истакао је Божовић.

На конференцији је, према речима Божовића, наглашена потреба хармонизације и софистицираних метода које би се користиле у деловању полицијских мировних мисија, уз поштовање свих норми и стандарда УН, а како би се обезбедила њихова делатворност и успешност.

Сарадња Србије и Украјине

Он је рекао и да ће се сва искуства узети у обзир како би се унапредило деловање међународних полицијских мисија које делују од Владивостока до Ванкувера са циљем заштите људи и њихове безбеднoсти и људских права и слобода.

Божовић је у Кијеву разговарао са министром унутрашњих послова Украјине Виталијем Јуријевичем Захарвченком о унапређењу билатералне сарадње и сарадње два министарства.

"Нарочито сам истакао потребу што чвршће сарадње у борби против организованог криминала, високо технолошког криминала и свих размена информација које могу помоћи делатворности полиција", указао је Божовић.

У раду Конференције учествује преко 25 земаља са свих континената и 11 међународних организација - УН, ЕУ, ОЕБС, Интерпол и друге, а српска делегација је на њеним маргинама разговарала са представницима Русије, Немачке, Италије, Естоније, БиХ, Велике Британије, Канаде, Турске, Аргентине и других земаља.

Конференција се завршава сутра, када ће учесници посетити мировни тренинг центар Националне академије МУП-а Украјине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи