Читај ми!

Властита култура се не ствара негацијом других

Поводом изјаве заменице косовског премијера Едите Тахири да "на северу Косова и Метохије не постоје српски споменици културе", Канцеларија за КиМ саопштала је да се властита култура не може стварати негацијом других и позвала мећународну заједницу да реагује.

Канцеларија за Косово и Метохију позвала је међународну заједницу да одоли притисцима Aлбанаца и сачува културно наслеђе Срба на Косову и Метохији, а поводом изјаве заменице косовског премијера Едите Тахири да "на северу Косова и Метохије не постоје српски споменици културе". 

Канцеларија за КиМ саопштала је да се властита култура не може стварати негацијом других. У свом саопштењу подсећа на манастире који су део културног наслеђа Срба на Косову и Метохији - манастир Бањска са црквом посвећеном Светом Стефану саграђена је 1313. године као задужбина српског краља Стефана Уроша II Милутина једног од најмоћнијих владара Балкана.

Манастир Соколица, који се налази на падинама брда Соколице у близини Косовске Митровице, саграђен је између 14. и 15. века, а данас је важно средиште иконографије и фреско сликарства, док је манастир Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана у Врачеву код Лешка подигнут у првој половини 14. века 1316. године, наводи се у саопштењу.

Такође, наводи се да се на северу Косова налази се и манастир Дубоки Поток и то на три километра од Зубиног Потока, чине га црква Ваведење Свете Богородице и обновљени конак из 19. века, а манастири Свете Петке у Лепосавићу, Светог Јована код Сочана и Светог Димитрија у Косовској Митровици, који су само су део културног наслеђа Срба на Косову и Метохији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи