Читај ми!

Нема договора у Бриселу, постигнут напредак

Још нема договора у дијалогу, известан напредак постигнут, разговори се настављају почетком априла, јавља извештач РТС-а. Током поподнева и вечери интензивирани контакти премијера Дачића и вицепремијера Вучића. Разлог: представници Србије нису задовољни садржајем папира који је Кетрин Ештон предочила као врсту финалног предлога, сазнаје РТС.

23. 23 - Следећа рунда дијалога 2. априла. 

23. 19 - Тачи: Имали смо конструктивне разговоре. Ни ја не могу да потврдим да ли смо близу или далеко од договора, али идемо правим путем, навео Тачи и додао да очекује у наредним данима да се дође до решења. 

23.14 - Не могу да кажем да смо ни близу ни далеко од договора, јер се сваког момента поглед на ситуацију може променити, рекао је Дачић додајући да је за седам сусрета изградио однос да се поштују договори.

23.10 - Имали смо тежак дан не због жустрих дискусија, већ због тешких тема које смо имали, рекао Дачић на конференцији за новинре. 

22.55 - Још нема договора у дијалогу, известан напредак постигнут, разговори се настављају почетком априла, јавља извештач РТС-а. 

22.51 - Ускоро заједничко обраћање новинарима Ештонове, Дачића и Тачија.

22.44 - Завршена седма рунда дијалога, ускоро обраћање новинарима.

19.30 - Како РТС незванично сазнаје, током поподнева и вечери интензивирани су контакти премијера Дачића и вицепремијера Вучића. Разлог: представници Србије нису задовољни садржајем папира који је Кетрин Ештон предочила као врсту финалног предлога.

17.42 - У току краћа пауза, после које ће се наставити разговори утроје. Дипломате које прате састанак кажу да је пауза направљена, јер је Кетрин Ештон хтела да се консултује са комесаром за проширење ЕУ Штефаном Филеом, преноси Бета.

15.50 - Дачић, Ештон и Тачи други пут данас разговарају у Бриселу.

13.55 - Почео састанак Ивице Дачића и Кетрин Ештон.  

13.00- После тројног састанка започели билатерални сусрети. Ештонова разговара са Тачијем.   

11.10 - Почео тројни састанак Дачића, Тачија и Ештонове, јавља дописник РТС-а из Брисела. 

10.56 - Премијер Дачић састао се јутрос са Филипом Рикером, америчким дипломатом задуженим за Западни Балкан.

У Бриселу је завршена седма рунда дијалога Београда и Приштине о преговорима о формирању и надлежностима заједнице српских општина на Косову и Метохији. У дијалогу још нема договора, али је постигнут известан напредак, разговори се настављају почетком априла, јавља извештач РТС-а. 

Ова рунда преговора започела је тројним састанком, после чега су уследили засебни билатерални сусрети, а затим и још један састанак у саставу Дачић, Ештонова, Тачи.

Током дана, било је неколико пауза за консултације и билатералне састанке Кетрин Ештон са Дачићем и Тачијем.

Како РТС незванично сазнаје, током поподнева и вечери интензивирани су контакти премијера Дачића и вицепремијера Александра Вучића. Разлог: представници Србије нису задовољни садржајем папира који је Кетрин Ештон предочила као врсту финалног предлога.

Иначе, то је већ трећи пут да се Дачић и Тачи под покровитељством Кетрин Ештон у Бриселу састају како би разговарали о надлежностима заједнице српских општина.

Дачић и Тачи током дана су се састали са америчким дипломатом задуженим за Западни Балкан Филипом Рикером, што је постала уобичајена пракса откада се у Бриселу води дијалог Београд–Приштина.

Премијер Косова Хашим Тачи састао се у Бриселу са генералним секретаром НАТО-а Андерсом Фог Расмусеном и предложио му да Кфор има одлучујућу улогу у "остваривању евентуално постигнутог споразума о нормализацији односа Србије и Косова".

Према најавама, дијалог би могао да потраје до касно у ноћ, када се очекује да се две, односно три стране обрате новинарима.

Маја Коцијанчич је, уочи разговора у Бриселу, рекла новинарима да "напори иду у правцу напретка у дијалогу", подсетивши да је висока представница ЕУ прошле недеље посетила Београд и Приштину због консултација са политичким лидерима.

Иако се раније могло чути да је ова рунда преломна за исход дијалога због априлског рока у коме Европска комисија треба да састави извештај о напретку у нормализацији односа Србије и Косова, извори Танјуга у Бриселу сад кажу да ће током следећих недеља вероватно бити нових рунди.

"Уколико не дође до договора, још има времена за наставак дијалога", рекао је функционер Комисије који је желео да остане анониман.

Он је подсетио да се министри иностраних послова земаља чланица, који на основу извештаја Комисије треба да одлуче да ли Србија може да рачуна да ће јој у јуну бити отворени преговори о придруживању ЕУ, састају у Луксембургу тек 22. априла.

"То је уједно и последњи могући рок за позитиван извештај", рекао је тај функционер.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи