Читај ми!

Грубјешићева: Договор није на видику!

Седма рунда преговора неће бити пресудна, јер договор Београда и Приштине није на видику, сматра потпредседница Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић. Суштина је постизање договора, а не испуњавање услова, каже Грубјешићева.

Потпредседница Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић сматра да седма рунда преговора неће бити пресудна, јер договор Београда и Приштине није на видику. Суштина је постизање договора, а не испуњавање услова, рекла је Грубјешићева.

Говорећи о посети делегације Будестага, Грубјешићева је истакла да свака земља може да дође са списком захтева, али да то није суштина. Одмакли смо се од суштине, а то је постизање договора, рекла је потпредседница Владе у Дневнику РТС-а. 

"Битан је договор. Уколико до договора дође, све друго што је око договора је нешто што се много лакше спроводи", каже Грубјешићева.

Србија је направила пуно компромиса и сада је свима јасно да мора да попусти друга страна која је до сада инсистирала искључиво на независности, што није реалност на терену, каже потпредседница Владе.

"Друга страна још увек није спремна. Фокус заједнице треба да буде на другој страни. Ако се жели договор, мораће да дође до попуштања друге стране", каже Грубјешићева.

"Ја сам увек реалиста. Учинили смо оно што можемо, а ако данас постигнемо заједницу српских општина са извршним надлежностима, ако то постигнемо, онда смо постигли договор", оценила је Грубјешићева.

Заједнички извештаји Европске комисије и високе представнице ЕУ Кетрин Ештон биће полазна основа за одлучивање да ли Србија може на самиту лидера да добије датум за отпочињање преговора, каже потпредседница Владе Србије.

"Европска комисија прати процес унутрашњих реформи у Србији, које за њих, а и за нас представљају лакши део посла. Током сусрета који смо имали са Филеом управо су похвалили реформски напредак ове Владе", рекла је Грубјешићева.

Ако се упореде текст услова на основу којих ће ЦДУ/ЦСУ проценити да ли Србија испуњава очекивања за почетак преговора са ЕУ из септембра и текст који су јуче поделили, видеће се да је реторика значајно измењена и да је седми услов релативизован, рекла је Грубјешићева.

"У првобитном тексту је писало да споразум о нормализацији, тј. о добросуседским односима мора да се потпише, на шта смо ми рекли да не долази у обзир. И они су то преформулисали, али суштина јесте постизање договора, а не испуњавање било чијих услова", закључила је потпредседница Владе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи