Читај ми!

Београд и Приштина далеко од компромиса

Нова рунда дијалога Београда и Приштине 20. марта неће бити последња, али ће и те како бити важна, кажу гости Ока. Поготово ако се зна да ће 16. априла бити поднет извештај о току преговора, што ће утицати на одлуку о томе да ли ће Србија добити датум за почетак преговора са ЕУ.

Наредна рунда дијалога Београда и Приштине биће веома важна, али неће бити последња. Реконструкција Владе биће козметичка и њоме се скреће пажња јавности са важних проблема, рекли су гости емисије Око.

Рунда преговора Београда и Приштине у среду неће бити последња, али ће свакако бити важна, каже уредник агенције Бета Иван Цвејић. Додаје да је то посебно значајно "ако се зна да ће 16. априла бити поднет извештај ЕК о томе како су преговори текли", од чега ће зависити и да ли ће Србија добити датум за почетак преговора са ЕУ.

Цвејић објашњава да ће и ЕУ и САД инсистирати да се проблем Косова реши и да се посао заврши.

Заменик главног уредника Блица Светомир Марјановић каже да је очекивао реакције јавности, када је пре два дана лист у којем ради објавио нацрт споразума Београда и Приштине. Али, да је по њему "највећи проблем што нико није анализирао текст тог споразума".

Додаје да не верује да би Србија могла да добије датум преговора, а да не прихвати план за Косово и да би у случају да датум не добије све међународне везе Србије биле прекинуте.

"Не знамо са ким су и шта разговарали пре него што су дошли на власт. Ако су обећали да ће завршити причу о Косову, они ће је завршити или ће у супротном значити да су преварили оне са којима су преговарали и трпеће последице због тога. А и ми са њима", каже Марјановић.

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић каже да је он за преговоре са Приштином до изнемоглости како би се проблем решио, али да ако је српска страна условљена датумом за почетак преговора са ЕУ онда ту не може много да се очекује.

"У Србији су представници Хришћанско-демократске уније Немачке, а њихов став је да Србија може да рачуна на евроинтеграције тек када призна Косово. Чак и да Србија то уради до 28. јуна, када ће се одлучивати о датуму за преговоре, она не би могла да постане члан ЕУ у наредних 10 година", каже Миливојевић.

Реконструкција Владе козметичка

Уколико најављене реконструкције Владе и буде Иван Цвејић верује да великих преокрета неће бити.

"Чак и ако се догоде, промене ће бити само персоналне, а не суштинске, јер ће се мењати само људи, а не и политика", каже Цвејић.

Цвијетин Миливојевић сматра да се причама о реконструкцији Владе пажња јавности скреће са већих проблема као што су питање Косова или борба против корупције.

Додаје да би после 28. јуна требало да се одрже ванредни избори. " Ако датума буде, то значи да смо попустили у вези Косова, ако га не буде то значи да смо негде нешто пропустили", каже Миливојевић.

Светомир Марјановић сматра да су ванредних избора без датума за почетак преговора "сулуди". Додаје и да није немогуће да се сада обави "козметичка реконструкција владе, а да се за шест месеци иде на ванредне изборе", мада по њему то не би било добро решење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи