Читај ми!

Подсећање на злочин без казне

Поводом обележавања девет година од мартовског насиља Канцеларија за Косово и Метохију организоваће низ активности како би домаћу и светску јавност подсетила на злочине који су 2004. године почињени над Србима и неалбанским становништвом на Косову.

Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије саопштила је да ће, поводом обележавања девете годишњице мартовског насиља у покрајини, организовати низ активности под слоганом "Злочин без казне" како би домаћу и светску јавност подсетила на злочине који су 17. и 18. марта 2004. године почињени над Србима и неалбанским становништвом на Косову.

Како се наводи у саопштењу, у Приштини ће у недељу, 17. марта 2013. године, са почетком у 9 часова, у цркви Светог Николе бити служена литургија и помен настрадалим у погрому. Литургију ће служити владика рашко-призренски Теодосије, а присутнима ће се обратити директор Канцеларије за КиМ Александар Вулин.

Академија "Злочин без казне. Песмом против звери", биће одржана у недељу 17. марта на тргу "Фонтана" у Косовској Митровици. Специјални гост програма, који ће почети у 16 часова и у коме ће учествовати песници из Србије, Републике Српске и Црне Горе, биће Марија Шерифовић.

Црквени хор "Нушић" из Косовске Митровице и Филхармонија младих "Борислав Пашћан" из Београда наступиће у недељу 17. марта на Великој сцени Народног позоришта у Београду.

Како је најављено из Кацеларије за Косово, програм академије, чији је почетак заказан за 12 часова и којој ће присуствовати државни врх Србије као и представници амбасада у Србији и других међународних организација, отвориће председник Србије Томислав Николић или премијер Ивица Дачић.

После академије биће отворена изложба фотографија "Злочин без казне" која ће бити постављена на београдском Тргу Републике у суботу, 16. марта. Фотографије о мартовском насиљу на Косову, биће изложене до 24. марта и на тргу Фонтана у Косовској Митровици, на Градском тргу у Краљеву као и у Новом Саду, од подземног пролаза до Трга Слободе.

У оквиру турнеје Црквеног хора "Нушић" из Косовске Митровице, планирана су гостовања у новосадском Позоришту младих у суботу 16. марта са почетком у 13 часова, а наредног дана на Великој сцени Народног позоришта у Београду и Зрењанину, у Народном позоришту у 19 часова.

У саопштењу Канцеларије за Косово се наводи да ће трибина "Злочин без казне", на којој ће учествовати Александар Вулин, Милован Дрецун и Владета Костић, бити одржана у Скупштини Града Новог Сада, у понедељак, 18. марта са почетком у 18 часова.

Два дана касније, у Католичкој порти, са почетком у 20 часова биће одржан концерт рок и панк бендова из Новог Сада и Косовске Митровице.

Канцеларија за Косово и Метохију и Канцеларија за дијаспору, организују у сарадњи са српском дијаспором низ изложби и трибина под слоганом "Злочин без казне", које ће се током читавог марта одржавати у Француској, Немачкој, Сједињеним Америчким Државама, Великој Британији, Аустралији и другим земљама.

Учешће у тим програмима узеће и познати српски и светски интелектуалци који годинама сведоче истину о страдању Срба на Косову и Метохији, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару