Читај ми!

Одлучујуће пролеће за Србију и Косово

Охрабрени смо напретком у дијалогу Београда и Приштине јер то шаље сигнал о њиховој посвећености процесу евроинтеграција, оценили у ауторском тексту шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак и дански министар за европске послове Николај Вамен. Пред нама је одлучујуће пролеће за Србију и Косово, поручују Лајчак и Вамен.

Шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак и дански министар за европске послове Николај Вамен рекли су да су охрабрени напретком у дијалогу Београда и Приштине јер то, како сматрају, шаље сигнал о њиховој посвећености процесу евроинтеграција. Надамо се да ће показати лидерство у доношењу храбрих одлука, додају Лајчак и Вамен.

Иако, како кажу, долазе из различитих крајева, из централног и северног дела Европске уније, старије и млађе чланице од којих је једна признала Косово, а друга није, министри Лајчак и Вамен кажу деле наду да ће се две стране помирити са својом прошлошћу и да ће пронаћи начине да ефикасно сарађују, побољшају услове живота својих грађана и фокусирају се на своју европску будућност, као и да ће учинити све да их подрже у њиховим напорима.

У интересу ЕУ је да се осигура стабилност и прогрес на западном Балкану, а помирење и развој захтевају компромисе и дијалог у региону као и свесрдни ангажман до стране ЕУ, навели су Лајчак и Вамен за недељник Јуропијан војс.

Према њиховим речима, један од кључних подстицаја позитивних економских и демократских промена у региону јесте процес проширења ЕУ и јасне обавезе које треба испунити у оквиру тог процеса, а Данска и Словачка остају у потпуности посвећене европској перспективи целог региона.

Нарочито смо охрабрени напретком у дијалогу између Београда и Приштине уз посредовање високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, рекли су они.

Пролеће, шанса за напредак ка ЕУ

"Лидери су се више пута састали и приступили су решавању осетљивих питања" што је, како наводе, било незамисливо пре годину и по".

"Месеци пред нама су кључни. Пролеће нуди изгледе Србији и Косову да остваре напредак на својим путевима ка ЕУ - Србији почетак приступних преговора а Косову почетак преговора о Споразуму о стабилизацији и придруживању, уколико се направи неопходан напредак", оцењују они за Јуропијан војс.

Како су констатовали Лајчак и Вамен, у априлу очекујемо оцену Европске комисије и високе представнице Кетрин Ештон о постигнутом напретку.

Надамо се да ће две стране показати лидерство неопходно да се донесу одважне и храбре одлуке, закључују словачки и дански министар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи