Читај ми!

Јосиповић спреман за сусрет са Николићем

Хрватски председник Иво Јосиповић спреман је да се састане са председником Србије Томиславом Николићем, каже шеф дипломатије Србије Иван Мркић, који је јуче боравио у Хрватској. Јосиповић се интересовао и за решавање проблема избеглица, као и о тужбама пред међународним судом правде, наводи Мркић.

Министар спољних послова Србије Иван Мркић рекао је да је приликом посете Загребу наишао на добар пријем и сараднички однос са хрватске стране и да је хрватски председник Иво Јосиповић изразио спремност да се сретне с председником Томиславом Николићем.

"Са председником Ивом Јосиповићем сам разговарао о несталим особама, а он се посебно интересовао за избеглице, како ћемо то да решимо. Питао ме и да ли процењујем да ћемо доћи до тачке да повлачимо тужбе пред међународним судом правде", рекао је Мркић у интервјуу Политици.

На питање да ли је Јосиповић помињао евентуални сусрет с Николићем, Мркић је рекао да је хрватски председник "врло јасно изражавао своју спремност да се сретне са председником Николићем".

"Он (Јосиповић) је најсрдачније поздравио председника Николића. Био је врло конструктиван у жељи да се побољшају односи. Подржао је Србију у сваком смислу, рекао је да ЕУ треба да нам да датум, да смо то заслужили",навео је Мркић.

"Све ово што се догађа између наше две владе је припремни рад на сусрету два председника који ће доћи сам од себи, ако створимо услове. Не постоји отпор сусрету на врху, поготово није постојао са наше стране", нагласио је шеф српске дипломатије.

Што се тиче Срба повратника, Мркић је рекао да је у Хрватској, после усвајања Уставног закона, положај мањина донекле побољшан, али да много тога има да се ради, нарочито кад је реч о имовини повратника.

"То су тешка правна питања, зато смо се договорили да се што пре нађу министри правде да видимо колико упоришта у међународном праву има то што тврде Хрвати, а колико оно што ми заступамо", рекао је Мркић.

На питање да ли су ослобађајуће пресуде, прво Готовини и Маркачу, а онда и Перишићу, допринели омекшавању става у међусобним тужбама пред Судом правде, Мркић је рекао да би прво Хрватска требало да повуче тужбу, а онда Србија.

"Они су поднели тужбу и логични след је да је они повуку, а сигуран сам да ћемо онда и ми повући противтужбу. Уколико што више развијемо тај сараднички однос, сигуран сам да ће свако бити довољно зрео и паметан да не инсистира на спорењу јер ми имамо различите погледе на прошлост", рекао је српски министар спољних послова.

"Да ли тужбама хоћемо у први план да ставимо све разлике и хоћемо да сарађујемо? То је ствар политичке одлуке. Колико ја разумем, Хрвати су спремни да повуку тужбу. Ми нисмо нервозни. Ми смо само реаговали на оно што је Хрватска учинила. Ако она повуче тужбу, и ми ћемо", рекао је Мркић.

Министар спољних послова навео је да су именовани координатори на нивоу влада који ће имати периодичне састанке са шефовима својих комисија. Са српске стране координатор ће бити државни секретар у Министарству спољних послова, практично Мркићев заменик Вера Маврић, а са њихове стране Јошко Клисовић, заменик Весне Пусић.

Они ће највероватније једном месечно сазивати шефове комисија и проверавати шта је урађено, а биће формирано шест комисија које ће се бавити и границама и избеглицама.

Мркић је навео да многа наша паредузећа потражују тамо велику имовину. Ту су и проблеми избеглих људи који су стекли пензију у Хрватској, а није им исплаћивана годинама, а формирана је и Комисија за нестале особе, "то је једна од најтужнијих и најтежих ствари".

Што се тиче прекограничне сарадње, Мркић је навео да већ постоји 18 заједничких прекограничних пројеката који се реализују на локалном нивоу, и то средствима из фондова ЕУ. Реч је о инфраструктури, заштити природне околине и још много других ствари, а сада је договорено аплицирање за још два нова пројекта.

У разговору с председником Сабора Јосипом Леком закључили смо да би што пре требало да дође до контаката група пријатељства које постоје у парламентима, те да би требало да се сретну председник Скупштине Србије Небојша Стефановић и Леко, вероватно одмах по пријему Хрватске у ЕУ, рекао је Мркић.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи