Читај ми!

Вашингтон о предлогу Београда за Космет

Сједињене Америчке Државе разматрају предлог Србије о формирању заједнице српских општина на Косову и Метохији, али он још увек није у потпуности јасан, закључио је током данашње посете Новом Пазару амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби.

Амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби рекао је да САД разматра предлог Србије о формирању заједнице српских општина на Косову и Метохији, али, како каже, тај предлог још није у потпуности јасан.

САД, према Кирбијевим речима, жели да се обе стране у дијалогу позабаве прихватљивим решењем, али и да се види доза озбиљности садашње Владе Србије да се проблем реши.

"Није тајна да наша Влада не жели да види нову Републику Српску на северу Косова и Метохије, јер се то није добро показало ни у Босни и Херцеговини. Ми тражимо решење које је прихватљиво за обе стране, али то захтева одређена одрицања и Србије и Косова", истакао је амерички амбасадор.

Кирби је, током посете Новом Пазару, истакао да верује да ће у наставку преговора Београда и Приштине, осим разговора два премијера, бити и разговора на нижим нивоима.

Кирби је истакао да је уверен да ће до прихватљивог решења доћи не само, како каже, због придруживања Европској унији већ због дугогодишњих проблема.

САД желе да помогну

Амерички амбасадор је у Рашкој и Новом Пазару разговарао са представницима локалних власти које је похвалио за иницијативе и покретање пројеката и понудио им помоћ САД.

Кирби је том приликом истакао да му је веома драго што је нова владајућа већина у Новом Пазару спремна да пружи иницијативу и покрене неке пројекте, а да је америчка амбасада ту да им помогне.

"Прилика је много. Постоје предности које треба искористити, а то су првенствено млади који живе овде у Новом Пазару и Санџаку. Имао сам прилике да чујем да град тражи потенцијалне инвеститоре, да су били у посети Турској, да су се и тамо охрабривали инвеститори да улажу у овај регион. Тако да постоје идеје у којима се фокусирамо на нова радна места", поручио је Кирби.

Градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић навео је да су америчког амбасадора упознали са политичком и социјалном ситуацијом у граду и широм региону, као и са плановима за будућност и економски опоравак тог дела Србије.

Председник Санџачке народне партије Мирсад Ђерлек рекао је да је уверен да ће Нови Пазар и Санџак у Амбасади САД и америчком народу имати пријатеље, као што је то био случај и у претходном периоду.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи