Читај ми!

За модерну Србију и бољу будућност

Уверен сам да су грађани Србије спремни да креирају другачије, модерно друштво и бољу будућност, рекао вицепремијер Александар Вучић на пријему у српској амбасади у Берлину. Вучић рекао и да ускоро очекује добре вести за грађане Србије.

У Амбасади Србије у Берлину приређен је пријем поводом Дана државности и посете првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића Немачкој, на којем је вицепремијер рекао да је уверен да су грађани Србије спремни да креирају другачије, модерно друштво и бољу будућност.

Пријему је присуствовао велики број представника дипломатског кора у Берлину, а земљу домаћина представљао је државни секретар у Министарству одбране Кристијан Шмит, који је констатовао да у последње време значајно расте разумевање и поверење у Србију, што је одлична основа за даље кораке у правцу ЕУ.

Вучић је рекао да ће Србија и њени грађани, који припадају модерном свету, учинити најбоље што се може да наша земља постане равноправни члан Европске уније.

Како је напоменуо Вучић, у том циљу мора се још много тога урадити и обавити доста тешких ствари.

"Уверен сам да су грађани Србије спремни да креирају другачије и модерно друштво, али и да међународна заједница жели да види успешну борбу против корупције, праву владавину права, и, што је најважније, бољу будућност земље", поручио Вучић.

Према његовим речима, наша земља жели боље билатералне односе са Немачком, па и економске, жели да повећа свој извоз у Немачку, као и инвестиције из те земље.

"У Србији је потребна промена свести", приметио је Вучић, а дијаспори је поручио да не заборави своју земљу.

"Знамо да сте урадили много за нашу земљу. Немамо другу отаџбину. Волите је као до сада и сигуран сам да ћемо постићи много успеха и у будућности", истакао је Вучић.

Ускоро добре вести

Потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је, на крају вишедневне посете Немачкој, да очекује да ће грађани Србије у наредним недељама добити веома позитивне вести.

"Мислим и очекујем да у данима, недељама и месецима који долазе грађани Србије добију веома позитивне вести, а једна од њих би била добијање датума за почетак преговора са ЕУ. У том смислу, још важнија вест за грађане Србије би био долазак бројних немачких инвеститора. И о томе смо разговарали, и неки најављују свој долазак", рекао је Вучић новинарима у Берлину.

На питање које инвестиције можемо очекивати из Немачке, он је навео "Џенерал електрик", који је у јучерашњим разговорима најавио скору инвестицију у висини од 300 милиона евра у ветропаркове у јужном Банату.

У Берлину, како је рекао, српска делегација је остварила изванредне контакте, а није било ниједне лоше речи о Србији, нити један негативан коментар, и ово је први пут да је тако. Према његовим речима, сви саговорници у Немачкој нагласили су већу кредибилност српске државе данас.

Вучић је оценио да би регион данас требало заједнички да иступа према трећим тржиштима и потенцијалним инвеститорима.

Он је рекао да је у разговорима са шефом црногорске дипломатије Игором Лукшићем и замеником хрватског премијера Невеном Мимицом у Берлину изнео намеру о заједничком иступању на трећа тржишта и ка инвеститорима.

Вучић је рекао да је уверен да ће с Црном Гором тако бити и урађено, али је циљ да се у то укључе још неке земље.

"Јер, када будете рекли да уместо 7,5 милиона имате тржиште од 13 или 15 милиона, добијате бројне грантове и олакшице које не бисте добили. Такође, и разговори са банкама ће бити неупоредиво лакши када имамо заједничке пројекте", објаснио је Вучић.

"Сада говоримо о економији, да поштујемо једни друге, да имамо најбоље могуће пријатељске односе и хоћемо да обезбедимо што више инвестиција за наше земље", поручио је Вучић додајући да ће се у склади с тим и понашати.

Нормализација односа води у ЕУ

Државни секретар у Министарству одбране Немачке Кристијан Шмит подсетио је на историјски значај државног празника Србије, подсећајући да је Сретењски устав први демократски устав.

Говорећи о евроинтеграцијама, Шмит је рекао да се нада да ће Хрватска средином године постати чланица ЕУ, те да се ради на томе да Србија иде истим смером.

Шмит је похвалио напредак у дијалогу Београда и Приштине, који је, како је рекао, основа за оно што је битно за Европу, а то је да сви морају бити добри пријатељи са суседима.

Немачка, како је истакао Шмит, поздравља то што Србија чини на нормализацији односа са Приштином и додао да та нормализација води ка ЕУ.

Шмит је констатовао да значајно расте разумевање и поверење у Србију, што је одлична основа за даље кораке у правцу ЕУ.

Пријему су присуствовале дипломате најутицајнијих земаља, војни аташеи, представници немачког политичког, економског и јавног живота, као и представници дијаспоре.

Део културе Србије дочарали су им ђаци Балетске школе "Лујо Давичо" у Београду, који су у Берлину освојили прво место на европском такмичењу балетских школа.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи