Читај ми!

Кирби: САД задовољне дијалогом

Сједињене Америчке Државе су задовољне што се дијалог Београда и Приштине креће у добром смеру, изјавио амбасадор те земље у Србији Мајкл Кирби, после састанка са са председником Скупштине Небојшом Стефановићем. Дошло је време да се Србија посвети економији, рекао Стефановић.

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби изјавио је да је та земља задовољна што се дијалог Београда и Приштине креће у добром смеру, оценивши да постоји жеља политичких чинилаца у Србији да се питање Косова превазиђе.

Влада САД је, како је Кирби истакао у разговору са председником Скупштине Србије Небојшом Стефановићем, задовољна што се ствари крећу у добром смеру и оценио да постоји жеља политичких чинилаца у Србији да се питање Косова превазиђе и да се пажња посвети другим приоритетима који укључују економију, борбу против корупције и европске интеграције.

Како је саопштено из републичког парламента, Кирби је навео да САД сматра да постоји спремност Београда и Приштине да преговарају.

Кирби је навео и да постоји велики потенцијал за пољопривреду у Србији на дужи рок и заинтересовао се за образовни систем, посебно у сегемнту образовања кадрова за модерну пољопривредну производњу, планирања инвестиција и производње.

Као потенцијалне привредне гране које би се могле значајније развијати, амбасадор САД је поменуо и грађевинарство и приметио да бирократска процедура блокира значајнији развој те гране у Србији.

Амерички амбасадор је, такође, посебну пажњу посветио програмима САД који се односе на образовање, али и могућност америчких инвестиционих улагања у Србију.

Стефановић је рекао да верује да је дошло време да се Србија посвети економији, додајући да је охрабрујуће што је у децембру месецу прошле године забележен веома мали, али ипак присутан привредни раст.

Председник Народне скупштине је посебно поменуо аспект међународне сарадње, али и оне која подстиче привлачење инвестиција у земљу, а као пример навео инвестиције у пољопривреду из Уједињених Арпаских Емирата.

Стефановић са амбасадором Словеније

У разговору са амбасадором Словеније Францом Бутом, председник српског парламента је оценио да би добијање у јуну датума за почетак преговора о уласку у ЕУ представљало охрабрење за даљи процес реформи.

Стефановић је изразио очекивање да ће се убрзо реализовати раније договорене међусобне посете на парламентарном нивоу са том земљом.

Стефановић је данас угостио и амбасадорку Данске Мете Кјуел Нилсен, која се позитивно изразила о обиму међупарламентарне сарадње две земље, која ће бити настављена већ у марту.

Амбасадорка Нилсен је оценила да српски парламент има историјску прилику да наметне свој ауторитет и да је приметан напредак остваривању демократског потенцијала који има, те показала посебан интерес за процедуре и парламентарну праксу при доношењу законских аката.

Стефановић је нагласио значај парламентарне дипломатије и оценио како спрски парламент у новом сазиву ради на јачању улоге, пре свега контролне функције над извршном влашћу, али и подстичући све облике међународне сарадње, посебно економску.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи