Читај ми!

Решење у дијалогу Београда и Приштине

Очекујем да из дијалога Београда и Приштине произађу модалитети за институције на северу Косова и Метохије, које ће одговарати потребама локалног становништва, али и ефикасно функционисати у оквиру јединственог система на Космету, рекла председница Одбора за евроинтеграције Милица Делевић.

Председница Одбора за евроинтеграције Милица Делевић, члан делегације Србије која борави у посети Немачкој, рекла је у Берлину да се од дијалога Београда и Приштине очекује модалитете за институције на северу Косова, које ће одговарати потребамама локалног становништва, али у оквиру да ефикасно функционише јединтвени систем на Косову.

Делевићева је, у разговору за Радио Слободна Европа, навела да је министар спољних послова Немачке Гвидо Вестервеле делегацији Србије рекао да нема нових услова, али да је потребно испунити постојеће, које је Србија добила у форми децембарских закључака Европског савета.

"Они дословце кажу да треба да постоје институције које одговарају потребама локалног становништва, али у оквиру могућности да ефикасно функционише јединствени институтивни
и административни систем на Косову, а да се од дијалога очекује да да модалитете који на ово могу да одговоре", указала је Делевићева.

Према њеним речима, Вестервеле је нагласио потребу да се дијалог настави и да се постигну нови договори који би, уз примену већ раније постигнутих, били основ за даљи напредак
на путу европских интеграција.

Упитана да ли то значи да се тражи да те институције на северу Косова буду институције самоуправе локалних Срба на Косову, али да буду део јединственог косовског институционалног система, Делевићева је рекла да су закључци Савета нагласили и једну и другу компоненту.

"Дијалог који се води ради на томе како да усклади те две да може да одговори на обе ове ствари које су у закључцима наведене", истакла је Делевићева.

Према њеној оцени, времена има до наставка дијалога 4. марта, па и до априла, када Европска комисија треба да изађе са проценом напретка Србије.

"Пре тог априлског извештаја који припрема Комисија десиће се следећа рунда дијалога, па ће се десити посета немачких посланика Београду. Времена има, али је потребно да резултати на тим пролазним временима буду добри, да извештај буде добар и онда да гледамо даљи наставак ситуације", закључила је Делевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи