Читај ми!

Немачка подржава евроинтеграције Србије

Решавање односа Београда и Приштине Немачка види као кључно у вези са евроинтеграцијама Србије, каже саветник председника Србије Марко Ђурић. Берлин принципијелно подржава европске интеграције Србије, истиче Ђурић.

Саветник председника Србије Марко Ђурић рекао је да Немачка принципијелно подржава европске интеграције Србије, а као кључно питање у вези са евроинтеграцијама Србије види решавање односа Београда и Приштине.

Ђурић је Танјугу у Берлину рекао да је српска делегација, чији је члан, поручила немачким саговорницима да су Србија и њени грађани "поуздан партнер".

"Оно што је делегација могла чути од немачких саговорника јесте да они принципијелно подржавају европске интеграције Србије и да веома пажљиво анализирају начин на који наше институције наступају", навео је Ђурић који је члан српске делегације у Берлину.

Током разговора у најважнијим институцијама у Немачкој, делегација Србије трудила се да саговорницима предочи аргументе због којих би Србија требало да добије подршку Немачке, не само у евроинтеграцијама – већ и за укупно јачање наших институција, друштвене кохезије, економске сарадње.

"Саговорницима у Берлину су представљени веома темељни резултати који су за протеклих осам до девет месеци постигнути на овим пољима и не постоји ниједна кључна ствар која је била најављивана јавности у Србији и међународној заједници а да у претходном периоду у року који је био помињан није постигнута", истакао је Ђурић.

Ђурић је рекао да је Србија партнер који гледа на изградњу својих институција као на сопствени приоритет, због себе и без обзира на даљи ток политичког процеса.

"Ми ћемо наставити реформе у свим областима друштвеног живота", подвукао је саветник председника Србије.

Ђурић је нагласио да су уложени велики напори да се предстваницима политичког живота у Немачкој изложе аргументи због чега Србија треба да буде подржана у реформским настојањима и да постане равноправан партнер са осталим чланицама ЕУ, да једног дана постане чланица Уније.

"Од саговорника смо чули велико охрабрење када је реч о пословној сарадњи. За Немачку је јачање пословних веза кључно политичко питање и учинићемо све да наредном периоду наша пословна заједница, привредне коморе, министарства дају свој допринос томе да ови економски односи, који су суштина јачања односа Немачке и Србије, буду додатно продубљени", закључио је Ђурић.

Расположење јавног мњења, закључио је, не иде претерано у корист даљег проширења и у таквим околностима наша делегација је учинила све да се пошаље позитивна порука и када је реч о билатералној сарадњи и европским интеграцијама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи