Читај ми!

Вулин: Обриси решења на наредном састанку

Очекујем да ће се обриси решења за Косово и Метохију појавити на наредном састанку у Бриселу који је заказан за 4. март, каже директор Канцеларије за КиМ Александар Вулин.

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин оценио је да ће се обриси решења за Косово и Метохију појавити на наредном састанку у Бриселу који је заказан за 4. март.

"Обриси некаквог решења ће се свакако појавити. Што се Србије тиче ми смо рекли шта мислимо и шта желимо, али у томе нисмо сами, постоје још најмање две стране", рекао је Вулин Танјугу на Сајму туризма у Београду.

Према његовим речима, оно што је предвиђено платформом и резолуцијом које је усвојила Скупштина Србије јесте одговор и решење за већину проблема на Косову.

То сада треба, додао је, да разумеју и међународна заједница и представници Приштине.

Вулин је додао да верује да се иде у добром правцу, и у прилог томе истакао да је влада Србије показала спремност на разговор, дијалог и компромис.

"Ми ћемо радити на томе, заиста смо наклоњени миру као идеји, миру као решењу и у томе не можемо да будемо усамљени", уверен је Вулин.

Вулин је напоменуо да је на јучерашњем састанку у Бриселу имао тешке теме које су, како је нагласио,од највећег могућег значаја поготово за Србе на Косову.

Иако није постигнут никакав договор, додао је Вулин, ствари се крећу у добром правцу.

"Крећемо се у добром правцу. Мислим да преовлађује схватање о ономе што смо ми говорили све време, да се без сагласности Србије и Срба који живе на Косову не може пронаћи никакво решење а поготово не трајно", рекао је Вулин.

Како је истакао Вулин, сви су изашли са предлозима и да многи проблеми који сада изгледају нерешиво су нерешиви докле год се не буде разумело да Срби на Косову морају да имају своју функционалну организацију.

Пета рунда политичког дијалога премијера Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија завршена је јуче без договора о институцијама на северу Косова, али је Кетрин Ештон саопштила да су сво троје "задовољни значајним напретком".

Према речима премијера Србије Дачића, договор о институцијама на северу Косова није постигнут, али је остварен известан напредак и српска страна је "ставила на сто" предлог о заједници српских општина.

"Нећемо дозволити никакво демонтирање институција, док се не договоримо шта ће их заменити", рекао је Дачић.

Дачић је објаснио да питање заједнице српских општина укључује бројна сложена питања - судство, безбедност, здравство и образовање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи