Читај ми!

Велики изгледи да Србија постане део ЕУ

Србија има велике изгледе да постане део ЕУ, али и за економски напредак у наредном периоду, рекао Александар Вучић за РТС у Берлину и додао да је после разговора са саветником Ангеле Меркел Кристофом Хојзгеном боље воље.

15.53 - После разговора са Кристофом Хојзгеном сам боље воље и све што се даље буде дешавало зависиће од онога што је пред нама, рекао Александар Вучић за РТС и поручио да Србија има велике изгледе да постане део ЕУ, али и за економски напредак у наредном периоду. 

12.24 - Александар Вучић састао се са саветником Ангеле Мерклел, Кристофом Хојзгеном. Истовремено, Сузана Грубјешић разговара са саветником шефице немачке владе за европска питања Николасом Мајер-Ландгрутом.

8.10 - Почео заједнички доручак вицепремијера Александра Вучића и Сузане Грубјешић, и Милице Делевић са представницима Бундестага задуженим за спољне послове и Европску унију. 

Први потпредседник Владе Александар Вучић, који предводи делегацију Србије у Берлину, рекао је за РТС после разговора са саветником Ангеле Меркел Кристофом Хојзгеном да је боље воље и да ће све што се даље буде дешавало зависити од онога што је пред нама. Вучић је навео да Србија има велике изгледе да постане део ЕУ, али и за економски напредак у наредном периоду. 

Хојзген је добар познавалац ситуације у Србији, посебно проблематике Космета и зато би се од њега могле очекивати бар назнаке хоће ли ће се Немачка сагласити да се Србији одреди датум за почетак преговора о чланству у Европској унији, јавља извештач РТС-а из Берлина. Познаваоци кажу да тај сусрет има тежину као и сусрет са немачком канцеларком лично.

Претходно је Вучић посетио највећу немачку новинску кућу "Аксел Шпрингер Ферлаг", где је у разговору с новинарима рекао да је Србија својим радом заслужила да добије датум за почетак преговора са ЕУ.

Први потпредседник Владе сумирао је утиске посете Берлину, поруке које су представници немачке владе послали Србији и разговарао о подршци процесу придруживања ЕУ, као и могућности превремених избора.

"То је за мене најтеже питање. Постоје извесни притисци унутар странке да идемо на изборе, али је одговорност за државу већа", рекао је Вучић.

На питање новинара да ли је Србија тражила датум, Вучић је одговорио да хоћемо да Немачка види Србију као поузданог партнера.

"Ако добијемо датум, биће то сјајна вест за Србију, али никога нећемо терати да нам да нешто што нисмо заслужили. Али, мислим да је Србија својим радом заслужила датум", навео је Вучић. 

Истовремено, Сузана Грубјешић разговарала је са саветником шефице немачке владе за европска питања Николасом Мајер-Ландгрутом.

Грубјешићева је оценила да је наша земља у овом тренутку најближа добијању датума за отпочињање преговора са ЕУ, и да је тајминг за посету Немачкој прави јер се, како је рекла: "У Бриселу се дешава (дијалог), а у Берлину решава".

"Ми смо реално најближе датуму сада, ближе него што смо икада били", истакла је она у изјави Танјугу и подсетила да је приликом ступања на дужност рекла да неће помињати годину пријема Србије у ЕУ, па зато не жели да говори ни о термину добијања датума.

Грубјешићева је рекла да влада жели да се оно што ради прикаже као нешто што због нас самих, а не због датума, као што и све реформе предузима управо због наших грађана.

Други дан посете Берлину делегација Владе Србије, започела је разговорима у Бундестагу са посланицима владајуће коалиције ЦСУ/ЦДУ који су задужени за спољне послове и ЕУ.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи