Читај ми!

Нема договора у Бриселу, наставак 4. марта

Кетрин Ештон задовољна напретком нове рунде преговора Београда и Приштине. Договор о институцијама није постигнут, али је остварен напредак. Наставак 4. марта. Дачић: Српска страна "ставила на сто" предлог о заједници српских општина.

Пета рунда дијалога премијера Србије Ивице Дачића и Хашима Тачија завршена је у Бриселу без договора о институцијама на северу Косова. Кетрин Ештон је "задовољна значајним напретком".

Премијер Србије рекао је да договор о институцијама на северу Косова није постигнут, али је остварен известан напредак и српска страна је "ставила на сто" предлог о заједници српских општина.

"Ми нећемо дозволити никакво демонтирање институција, док се не договоримо шта ће их заменити", рекао је Дачић новинарима.

Према његовом мишљењу, очекивања међународне заједнице да ће током данашње рунде доћи до великог пробоја била су претерана.

"Када би проблем српско-албанских односа могао да се реши за два дана, неко би то сигурно урадио пре мене", додао је српски премијер.

Разлог због којег су разговори у овој рунди трајали два дана су важне теме, али и намера да напредак у дијалогу буде констатован у априлском извештају Европске комисије, који се очекује 16. априла.

Дачић је објаснио да питање заједнице српских општина укључује бројна сложена питања: судство, безбедност, здравство и образовање. "Међутим, ми смо задовољни што се о овој теми сада озбиљно разговара", истакао је премијер.

Српски премијер је додао да се данас искључиво разговарало о заједници српских општина, а да су сва друга отворена питања споредна у односу на то. Он се, како је рекао, у разговорима руководио Платформом и Резолуцијом о Косову.

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон рекла је да су Дачић и Тачи имали "детаљне" разговоре и да се из Брисела враћају "у своје главне градове на консултације", те да ће се вратити у Брисел 4. марта.

"Премијери су задовољни значајним напретком, као и ја", наводи се у саопштењу Ештонове.

Косовски премијер Тачи изјавио је новинарима да договор о питању "паралелних структура на северу Косова" није постигнут.

Тачи је рекао да су "сви свесни" да паралелне структуре Србије на Косову треба расформирати што је брже могуће.

"Безбедносне структуре ће бити расформиране, а биће пронађене друге могућности у погледу система образовања, здравства, цивилних службеника, да се прилагоде или трансформишу", рекао је Тачи.

Косовски премијер је рекао да ће стручне групе наставити да раде на разјашњавању других детаља у вези са питањима о којима је разговарао са Дачићем и оценио да су састанци са српским премијером били конструктивни.

Портпаролка Ештонове Маја Коцијанчич рекла је данас да ће се "дијалог водити све док буде отворених питања".

Јуче је, пре заједничког радног ручка, Ештонова имала одвојене састанке са Дачићем и Тачијем.

Дачић се, после разговора у кабинету Кетрин Ештон, састао и са америчким дипломатом задуженим за Балкан Филипом Рикером.

Након тог сусрета из Владе Србије саопштено је да је Рикер позитивно оценио настојања српске владе да дијалогом дође до прихватљивих решења која ће обезбедити стабилност и да је поновио да Вашингтон пружа пуну подршку наставку дијалога и да САД подржава европску перспективу Србије.

Рикер је у понедељак у Бриселу разговарао и са Тачијем.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи