Читај ми!

Берлин без нових захтева

Немачка неће одустати од постојећих критеријума, али неће постављати нове захтеве, рекао је шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле после сусрета са делегацијом Владе Србије. Вучић: У претходних шест месеци предузели смо тешке кораке... Уверени смо да Немачка поштује оно што је Србија чинила.

Шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле рекао је да Берлин неће одустати од постојећих критеријума за одређивање датума за почетак преговора са Србијом, наводећи да неће постављати нове захтеве.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је да је Србија у претходних шест месеци предузела тешке кораке, али и да је уверен да "Немачка поштује оно што је Србија чинила".

Објашњавајући став Берлина, Вестервеле је рекао да Немачка "снажно подржава" конструктиван дијалог Београда и Приштине под окриљем Европске уније, наводећи да је за читав процес важно да буде "постигнут видљив и одржив напредак у нормализацији односа са Косовом".

Вестервеле је поручио да код критеријума неће бити попуштања, али ни додатних баријера и нагласио да они желе да се у разговори воде у фер условима.

Немачки министар је охрабрио све ученике да дух кооперације узму као јединицу мере и истовремено изјавио да зна да је ''помирење једна дуги процес''.

"Немачка је истински, не вербално, заинтересована за напредак Србије на путу ка ЕУ. Следећи корак, добијање датума, зависи од исхода дијалога у Бриселу", рекао је Вестервеле на конференцији за новинаре.

Вестервеле је, такође, рекао да ће Берлин став о датуму за почетак преговора са Србијом дефинисати после извештаја шефице ЕУ за безбедност и спољну политику, најављеном за април.

"Србија је на путу ка Европи и ово је важна недеља за Србију на њеном путу ка ЕУ. Немачка подржава европску перспективу земаља Западног Балкана и ми желимо да подржимо Србију на путу ка Европској унији", рекао је Вестервеле.

Вестервеле је истакао да деловање немачке савезне владе није само "празна прича", већ да је праћено конткретним резултатима. "Све што сам рекао током прошле посете Београду испунили смо и одржали смо реч".

Вестервеле је нагласио и да се за европску перспективу Србије залаже не само влада у Берлину, већ и велика већина у Бундестагу.

"То није предмет спора између опозиције и владајућих странака, већ постоји зајединички став Немачке, што је важно, имајући у виду да ће се одржати избори" у септембру", рекао је Вестервеле.

На потезу Немачка и остале чланице ЕУ 

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић објаснио је да је Србија у претходних шест месеци предузела тешке кораке, као и да те потезе није повлачила у последњи час.

Подсетивши на све што је власт у Београду урадила у протеклих шест месеци, Вучић је рекао да је уверен да Немачка то поштује и додао да делегација Србије није дошла у Берлин да каже да очекује датум, јер то, како је напоменуо, зависи од Немачке и осталих чланица ЕУ.

"Уверени смо да Немачка поштује оно што је Србија чинила... Нисмо дошли да кажемо овде да смо сигурни, јер то зависи од Немачке и чланица ЕУ," рекао је Вучић.

Како је истакао Вучић, Србија жели најбоље могуће односе и напредак динамичних односа које имамо са Немачком и великим немачким народом.

"Знамо да то не значи само добијање подршке, само лаке и лепе ствари, већ и испуњавање тешких обавеза и спровођење не малог броја политички непопуларних потеза", додао је Вучић.

"Одлука је на њима, а не на нама. Наш посао је да модернизујемо Србију", истакао је Вучић и поновио да је Србија посвећена променама и жели да има модерну државу владавине права, која ће бити партнер најмодернијим државама света.

"Ми желимо да грађани Србије имају све оно што имају грађани Немачке и свих других развијених европских земаља, и у складу са тим Влада Србије неће правити компромисе. Ми ћемо дати све од себе да, разуме се, заштитимо наше државне и националне интересе, али модернизацију Србије, промене Србије, у нашим главама, више нико у нашој земљи неће моћи да заустави", поручио је Вучић.

Вучић је истакао да у Берлину представља малу земљу и поносан народ који је у својој историји радио не оно на шта је био примораван, већ оно за шта је сматрао да је најбоље за његову будућност.

"Надам се да ћемо наићи на разумевање Немачке, и то је највише што могу да кажем у овом тренутку", рекао је Вучић.

Према његовим речима, власти у Београду разумеју колико је тешко изаћи пред Бундестаг и тражити доношење одлука у корист Србије.

На конференцији "Балкан и будућност Европе – улога Србије", коју су организовали Фондација "Роберт Бош", Европски фонд за Балкан и Београдски фонд за политичку изузетност, Вучић је рекао да данашњи разговори у Берлину нису били нимало лаки.

Први потпредседник Владе каже да нико од саговорника из немачке администрације није тражио признавање независности Косова и додао да ће наредних месец и по бити кључни за Србију.

Уверен је да ће Србија моћи да испуни највећи део ствари који се од ње тражи, као што је уверен да су немачки саговорници приметили велики напредак који је Србија направила.

Реформе због грађана, а не само због датума

Потпредседница Владе задужена за европске интеграције Сузана Грубјешић рекла је да Влада Србије не спроводи реформе због добијања датума за отпочињање преговора са ЕУ, већ првенствено због грађана, који желе и заслужују да живе боље.

Грубјешићева је истакла да је српска делегација коју предводи први потпредседник Владе Александар Вучић, а која борави у посети Немачкој, саговорницима пренела да ће се наставити са спровођењем реформи у свим областима.

"Ми то не чинимо само због добијања датума, већ, пре свега, због наших грађана који желе и заслужују да живе у бољој и уређенијој земљи. То је наш превасходни задатак и због тога смо данас и сутра овде", напоменула је Грубјешићева на конференцији за новинаре.

Према њеним речима, сви резултати које Влада има последица су искрене жеље и намере да се Србија помери напред, да постане уређена земља коју у Немачкој, али и у целој Европи, прихватају за равноправног партнера.

"Овде се не ради само о овој Влади, већ пре свега о грађанима Србије који заслужују да се Србија помери напред и да добије датум за отпочињање преговора. Грађани Србије то заслужују због 12-годишњег стрпљења које су показали у нашој тешкој транзицији и на нашем тешком европском путу", нагласила је Грубјешићева.

Како јавља извештач РТС-а, неке назнаке да ли ће немачка страна подићи европску рампу за Србију, даће сутрашњи састанак Александра Вучића са првим саветником Ангеле Меркел за спољну и безбедносну политику, Кристофом Хојзгеном.

Познаваоци кажу да тај сусрет има тежину као и са немачком канцеларком лично.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи