Читај ми!

Вучић у Немачкој

Вицепремијер Владе Александар Вучић вишедневну посету Берлину почео састанком са немачким министром одбране Томасом де Мезијером. Вучић и Де Мезијер разговарали о билатералној војној и економској сарадњи, као и о ситуацији на Косову и датуму за почетак преговора са ЕУ.

14.35 - У здању Министарства спољних послова Немачке у Берлину после подне је почео састанак потпредседника Владе и министра одбране Србије Александра Вучића са шефом немачке дипломатије Гвидом Вестервелеом.

10.20 - Почео састанак потпредседника Владе Србије и министра одбране Александра Вучића са немачким колегом Томасом де Мезијером. 

Први потпредседник владе Србије Александар Вучић састао се, на почетку вишедневне посете Немачкој, са министром одбране Томасом де Мезијером. Тема разговора биле су актуелне теме, добијање датума за придруживање Србије ЕУ и сарадња у области одбране.

То је први званични сусрет министара одбране двеју земаља после 11 година, а министри Вучић и Де Мезијер разговарали су о билатералној војној и економској сарадњи, као и о учешћу наших официра на курсевима у Немачкој.

Вучић је од немачког колеге тражио да се не смањује број припадника КФОР-а у српским енклавама, наводи се у саопштењу Кабинета првог потпредседника Владе.

Током сусрета било је и речи о увозу машина за потребе наменске индустрије, што до сада није било могуће. Де Мезијер је нагласио да ће ова идеја у новим околностима бити размотрена.

Двојица министара су разговарали и о заједничком учешћу у мултинационалним операцијама, у јединицама под заставом ЕУ и УН-a.

Тема разговора била је и ситуација на Косову и Метохији, затим евоинтеграције и неопходност економског напретка Србије, као и повезаности ова три процеса.

Немачки министар одбране исказао је задовољство учинком Владе Србије у протеклих седам месеци, нарочито резултатима у борби против корупције.

"Добијање датума био би важан сигнал за наше грађане", нагласио је Вучић и истакао да је атмосфера током разговора била позитивна.

Након Мезијера, Вучић се састао са шефом немачке дипломатије Гвидом Вестервелеом, који је уочи састанка најавио да ће са гостом разговарати о европској перспективи Србије, напретку у дијалогу Београда и Приштине, као и продубљивању билатералних односа Србије и Немачке.

Потом је планирано да се Вучић обрати посланицима Одбора немачког Бундестага за принадлежности ЕУ, на чијем је челу демохришћанин Гинтер Кирхбаум.

На крају дана предвиђено је да први потпредседник српске владе говори у фондацији Роберт Бош, на конференцији посвећеној европској интеграцији Балкана.

У делегацији, коју предводи Вучић, налазе се и потпредседник владе за европске интеграције Сузана Грубјешић, саветник председника Србије Марко Ђурић и председница скупштинског Одбора за ЕУ интеграције Милица Делевић.

Уочи посете Берлину Вучић је најавио да ће саговорницима рећи да је Србија заслужила да добије датум за почетак преговора са ЕУ и да има велику наду, али и стрепњу од коначног исхода разговора.

Он је рекао да ће немачким саговорницима изнети све што је Србија до сада учинила како би показао да је заслужила да добије датум за отпочињање преговора са ЕУ.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи