Читај ми!

Дачић и Тачи о институцијама

У оквиру пете рунде дијалога, у Бриселу се састали премијер Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи уз посредство Кетрин Ештон. Главне теме су институције на северу Косова и статус официра за везу у Београду и Приштини. Сутра наставак разговора.

20.04 - Филип Рикер позитивно је оценио настојање Владе Србије да дијалогом са Приштином дође до прихватљивих решења која ће обезбедити стабилност, саопштено из Владе Србије.

18.02 - Састанак премијера Дачића и Тачија уз посредство Кетрин Ештон завршен је око 17.30. Разговори ће бити настављени сутра. После састанка није било изјава.

14.45 - У Бриселу почео пети трилатерални састанак високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, премијера Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија.

14.10 - Косовски премијер Хашим Тачи, такође, имао одвојени састанак са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон.

12.33 - Премијер Ивица Дачић састао се са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон.

12.01 - У Бриселу су премијер Србије Ивица Дачић и Хашим Тачи и сваког тренутка састанци би требало да почну, јавља дописник РТС-а Душан Гајић.

У Бриселу су се данас, у оквиру пете рунде дијалога Београда и Приштине, састали премијер Ивица Дачића и Хашим Тачи уз посредство високе представнице ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон. Тај састанак је завршен око 17.30, а разговори ће бити настављени сутра.

После састанка није било изјава, а Ештонова је пре радног ручка, као и у претходним рундама политичког дијалога, имала одвојене сусрете са Дачићем и Тачијем.

Портпаролка високе представнице Маје Коцијанчич је, након почетка разговора у кабинету Ештонове, новинарима рекла да је због извештаја Европске комисије, који се очекује у априлу, сада неопходно остварити напредак.

"Због тога смо овај пут одвојили више времена", објаснила је Коцијанчичева. Она је рекла да је север Косова међу кључним темама данашњег дијалога, али није желела да се упушта у детаље дневног реда састанка који је у току.

Уз премијера Дачића, у дијалогу с приштинским тимом данас у Бриселу су директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александар Вулин и официр за везу с Приштином Дејан Павићевић, експерти Министарства правде, као и представници косовских Срба.

Како се наводи у саопштењу Канцеларије за КиМ, у дијалогу учествује и председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић, као и Владета Костић из Грачанице, начелник Косовског округа.

Премијер Дачић се након данашњих разговора у кабинету Кетрин Ештон састао и са америчким дипломатом задуженим за Балкан Филипом Рикером, преноси Танјуг.

Дачић: Датум није кључни разлог за дијалог

Уочи разговора, премијер Дачић је рекао да датум за преговоре са Унијом није суштински разлог због којег Србија преговара у Бриселу.

Каже да је, суштински, у интересу Србије и народа који живи на Косову и Метохији да се што пре дође до компромисног решења, јер Србија из дана у дан губи субјективитет и суверенитет и државност на Косову и Метохији.

"Сигурно неће бити повлачења српских институција са Косова док се не постигне коначан договор. Тражићемо чврсте гаранције за сваки договор. Наш народ на Косову сигурно неће бити остављен на цедилу", рекао је Дачић, оцењујући ову рунду дијалога о Косову као најтежу до сада.

Са друге стране, улог Дачићевог саговорника није мали, оцењују у Приштини. Косову треба визна либерализација, па ће Тачи, чији рејтинг опада, бити попустљивији. На седници Владе у Приштини изнео је план.

"Наши ставови у Бриселу ће бити веома јасни – желимо да се проширимо и искористимо утицај свих наших државних органа, да у сваком ћошку наше територије успоставимо ред и закон, економски развој, да имамо слободне изборе на северу, да имамо потпуно распуштање безбедносних структура, као и интеграцију српске заједнице у косовске институције и друштво", рекао је Тачи.

Уколико током ове рунде дође до напретка, то ће значајно повећати шансе Србије да на пролеће добије позитивно мишљење Комисије и Министарског савета да јој се у јуну одреди датум почетка преговора о придруживању ЕУ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи