Читај ми!

Расправа о војним законима и Јужном току

Завршена расправа о амандманима на измене Закона о ВБА и ВОА, од којих је Влада прихватила осам. Посланици разматрају амандмане на предложени закон о "Јужном току".

17.40 - Завршена расправа о свим тачкама дневног реда о којима ће посланици сутра гласати. 

15.10 - Након што су завршили расправу о војним законима, посланици почели расправу о амандманима на предложени закон о "Јужном току". 

11.45 - Посланици расправљају о амандманима на измене Закона о Војнобезбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији. Влада прихватила осам амандмана.  

11.10 - Седница Скупштине Србије почела је постављањем посланичких питања.  

Скупштина Србије завршила је расправу о амандманима на предложене измене Закона о Војнобезбедносној агенцији (ВБА) и Војнообавештајној агенцији (ВОА), од којих је Влада Србије прихватила осам. Посланици су почели разматрње амандмана на предложени закон о "Јужном току".

Предложене измене Закона о ВБА и ВОА треба да обезбеде да војне безбедносне службе у будућности надзор електронских комуникација не могу да обављају без одобрења суда, чиме ће рад тих агенција бити усклађен са мишљењем Уставног суда о тој материји, а поред посланика владајуће већине подржавају их и ДС и ЛДП.

Посланици ДСС-а, иако их подржавају, сматрају да је потребно донети нови закон који ће на целовит начин уредити област рада служби, како војних, тако и цивилних.

Влада је прихватила и амандман заштитника грађана којим би се право тих служби да цивилним службама безбедности и полицији достављају податке до којих су дошле, а који су изван њихове надлежности, ограничио на питања националне безбедности и најтежих кривичних дела. 

Један од прихваћених амандмана предложио је ДСС, а њим је предвиђено да се посебни поступци и мере предузимају на основу писаног и образложеног налога директора ВБА или лица у ВБА које овласти директор те агенције, а да се о издатим налозима води евиденција. 

Посланик те странке Ненад Поповић рекао је у расправи да су предложена решења корак напред у односу на досадашња, али се заложио за доношење новог закона о ВБА, ВОА и БИА, у којем би један од елемената могла да буде улога једне нове агенције која би служила као провајдер техничких и технолошких елемената за оно што данас свака безбедносна агенција и полиција имају посебно. 

Влада није прихватила Поповићев амандман којим је тражио да се пропише да су припадници ВБА и ВОА дужни да одбију извршење противзаконитих наређења, односно налога претпостављеног чијим би се извршењем учинило кривично дело.

Прихваћен је и амандман посланика клуба СПО–ДХСС Олгице Батић којим је предвиђено да ВБА, поред безбедносне заштите информационо-телекомуникационих система, настави да пружа и криптозаштиту.

Батићева је објасила да је криптозаштита систем шифровања и дешифровања, наводећи да је он веома важан и да га имају све безбедносне службе. 

Скупштински Одбор за контролу служби безбедности предложио је амандман на члан 17 измена закона да одређене послове и задатке које треба да уређује министар одбране, то убудуће ради уз мишљење надлежног одбора, односно Одбора за контролу служби безбедности.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи