Читај ми!

Јеремић тражи оцену уставности одлуке ДС-а

Сутра ћу поднети иницијативу за оцењивање уставности одлуке Главног одбора ДС, којом је од бивших министара тражено да врате посланичке мандате, рекао Вук Јеремић, који је прошле недеље искључен из странке.

Председавајући Генералне скупштине УН Вук Јеремић најавио је да ће сутра ујутру поднети званичну иницијативу Уставном суду Србије за оцењивање уставности одлуке Главног одбора ДС, којом је од бивших министара тражено да врате посланичке мандате.

"Ако Уставни суд Србије каже да је та одлука у складу са Уставом, ја се обавезујем да поднесем оставку", рекао је Првој телевизији Јеремић и додао да ће у том случају његов посланички мандат у Скупштини Србије "аутоматски постати власништво председника ДС-а Драгана Ђиласа".

Јеремић је, међутим, рекао да ако Уставни суд Србије одлучи другачије, Ђилас треба да поднесе оставку на све јавне функције јер је нанео немерљиву штету угледу странке и јер обављање јавних функција и кршење Устава не иду заједно.

Говорећи о одлуци ДС-а којом је искључен, Јеремић је рекао да је са Ђиласом имао џентлменски споразум да добије прилику да се брани у оквиру дисциплинског поступка, када први пут дође у Србију из Њујорка, где привремено живи јер је председавајући Генералној скупштини УН.

"И поред договора, из медија сам сазнао да је одржан састанак Извршног одбора и да сам искључен из ДС. Нисам добио никакав позив и тај џентлменски договор који смо направили је прекршен, а реч није одржана", напоменуо је Јеремић.

Јеремић је рекао да је формалну одлуку о искључењу добио путем мејла, напомињући да претходно није добио позив да се изјасни пред страначким органима у оквиру дисциплинског поступка, иако "цео свет зна његову адресу у Њујорку".

Он је рекао да ће се жалити Статутарној комисији ДС-а због тога што сматра да је његово искључење из странке "груба повреда процедуре" и додао да је и даље члан странке, јер је одлука Извршног одбора првостепена.

"ДС у веома тешком стању"

Искључени члан ДС-а је оценио да је ситуација у странци веома тешка и да су демократе "пале на најниже гране од оснивања".

"Шегачење са Косовом у Скупштини, противуставно избацивање из странке оних са којима се не слажете, доношење економског програма којем се цела стручна јавност смеје... то је све довело до тога да је ДС пала на најниже гране од оснивања", оценио је Јеремић.

Јеремић је критиковао и изјаву председника ДС-а Драгана Ђиласа да нема проблем с тим да буде на челу мале странке и упитао га да ли би имао исти став и када би се смањивала његова "бизнис империја".

Јеремић није желео да каже да ли ће, у случају да Уставни суд не одлучи у његову корист, основати нову странку али ни да ли ће се кандидовати за новог генералног секретара УН 2016. године.

"Приче на ту тему су некоректне јер сам 'један од најближих сарадника' генералног секретара УН Бан Кимуна", закључио је Јеремић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи