Читај ми!

Србија заслужује датум у јуну

Влада Србије и Скупштина ће учинити све да Србија што пре постане члан ЕУ, истакао председник парламента Небојша Стефановић. Датум за почетак преговора биће почетак нове етапе убрзаног развоја земље и достизања стандарда, истакао Стефановић. Србија је направила практичне кораке на путу ка ЕУ, поручио Венсан Дежер.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић изјавио је да се нада да ће Србија својим радом заслужити да у јуну добије датум за почетак преговора о чланству у ЕУ и да ће тај датум бити почетак нове етапе убрзаног развоја земље и достизања стандарда.

Влада Србије и Скупштина Србије ће учинити све да Србија што пре постане члан Европске уније, истакао је Стефановић на јавном слушању о даљем процесу европских интеграција у Скупштини Србије.

Стефановић је напоменуо да ће брзина кретања Србије у ЕУ зависити од ње саме и њене спремности да се упусти у реформе и промену друштва.

ЕУ је кључни партнер Србије у процесу подршке реформама у нашој земљи. Развој односа са ЕУ је приоритет спољне политике Србије, напоменуо је председник српског парламента.

Стефановић је истакао да посао није ни близу завршен, као и да није у потпуности задовољан оним што је урађено у републичком парламенту, али је то, како је напоменуо, мотив да се још снажније наставе реформе и да нико у том процесу не буде неми посматрач.

Финални и кључни процес биће када добијемо датум за почетак преговора о уласку у ЕУ. Када буду отворени технички преговори, процес европских интеграција постаје неповратан и обавезујући, јасан и потпуно чист циљ, нагласио је Стефановић.

Према његовим речима, суштина прикључења Србије ЕУ није само декларативна. То је искрена жеља да људи у Србији живе боље и достигну стандард развијених земаља, истакао је председник Народне скупштине.

Стефановић је додао да приоритет у раду парламента остаје достизање европских вредности, кроз развој надзорне фуккције и контролу власти, отварање према јавности, законодавну активност и доношење даљих реформских закона у области правосуђа, борбе против корупције и криминала, људских права.

Представљен Акциони план 

Директор Канцеларије Владе Србије за евроинтергације Милан Пајевић представио је Акциони план Владе Србије за испуњавање препорука Европске комисије.

Канцеларија за европске интеграције сачинила је нацрт Акционог плана по објављивању Извештаја Европске комисије у октобру, а Влада га усвојила 6. децембра прошле године. 

Акциони план се односи на период до 1. септембра ове године, рекао је Пајевић додајући да је у припреми и средњорочни Национални програм усвајања происа ЕУ за период од четири године.

Према његовим речима, за спровођење мера Акционог плана задужена је сложена машинерија: национално координационо тело, којим председава премијер, стручна група, којом председава Пајевић, и 35 стручних радних подгрупа.

У Акционом плану наведена је 231 појединачна мера, коју Влада треба да спроведе и он обухвата најважније препоруке Европске комисије, дефинисање институција за спровођење тих препорука, планиране мере и дефинисане рокове. 

Пајевић је напоменуо да Европска комисија припрема, независно од извешаја о напретку, један мањи извештај који ће бити сконцентрисан на неколико кључних области: координацију реформи у области европских интеграција, реформу правосуђа, борбу против корупције, поштовање незавнисности кључних институција, слободу медија, антидискриминацију и инклузију осетљивих група, заштиту мањина и пословно окружење.

Тај извештај ће, према његовим речима, бити удружен са свеобухватним Извештајем Европске комисије како би одлука, 28. јуна, о евентуалном додељивању датума за почетак преговора о чланству била што повољнија и конкретнија. 

Пајевић је истакао и да ће Европска комисија, независно од Извештаја, бити задужена да припреми преговарачки оквир за преговоре са Србијом.

Канцеларија за европске интгерације ће у марту саставити извештај о степену испуњености предвиђених обавеза који ће бити достављен Влади и Европској комисији. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи