Читај ми!

Дачић: Предстоји најтежи део дијалога

Србији предстоји најтежи део дијалога са Приштином, јер мора да се реши питање паралелних институција на Косову и Метохији, каже премијер Ивица Дачић. Премијер рекао да се нада да више нико неће морати да гине како би показао патриотизам, већ да ће то чинити живећи и радећи за Србију.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да Србији предстоји најтежи део дијалога са Приштином, јер мора де се реши питање паралелних институција на Косову и Метохији, што је, како је навео, једино могуће постизањем договора о начину функционисања заједнице српских општина.

"Без тог договора Србија неће имати ни морално ни политичко право да укида било које своје институције на Косову, којих ионако има веома мало", рекао је Дачић новинарима на Опленцу.

Према његовим речима, утврђивање надлежности јесте процес који би могао да доведе до одрживог решења и који би морао да се примењује у потпуности како би се отклонила парализа инстистуција на КиМ.

"Овде није реч о признавању независности Косова и Метохије, што се види и у Платформи и Резолуцији, које је усвојила Скупштина Србије. Нама је интерес да та територија која је као целина дефинисана и у Резолуцији 1244, фунционише на одржив начин, односно да тамо Срби могу да остварују сва права, што није могуће без институција и своје самоуправе", указао је Дачић.

Он је додао да је Србија спремна за разговоре и договоре и да је политика Србије јасна и утврђена у Платформи и Резолуцији.

"Пре неки дан је, на моју иницијативу, одржан састанак државног врха, на којем је испољен висок степен јединства и све што смо до сада причали", закључио је Дачић.

Патриотизам је живети и радити за Србију 

Премијер Ивица Дачић је рекао да се нада да више нико неће морати да гине како би показао свој патриотизам, већ да ће то чинити живећи и радећи за Србију.

Према његовим речима, Србија 209 година након Првог српског устанка, има сличне геостратешке проблеме и проблеме у заштити националних интереса, као и протеклих неколико векова.

Дачић је истакао да се нова Влада труди да на дипломатски начин и политичким путем заштити државни и национални интерес када је реч о питању Косова и Метохије и српског народа у државама у региону, али и када је реч о будућности Србије и њеном чланству у ЕУ.

"То није лако и зато мислим да је ова Влада урадила велики искорак, јер се данас наши државни и национални интереси на другачији начин посматрају очима Запада него што је то било пре годину дана. Данас се о њима разговара," рекао је Дачић.

Премијер је рекао и да је уверен да ће сећање на славне претке наследити сећање на време када ће доћи до развоја Србије и када ће она вратити свој углед, утицај и поштовање у свету, чиме ће се, према његовим речима, увек лакше одбранити грађани Србије.

Влада неће зауставити редовне активности

Поводом информације да је авион којим је летео у Даблин саботиран, Дачић је поновио да рад Владе не може да зависи од опасности и ризика који се јављају и додао да ће Влада наставити редовне активности.

Премијер је рекао да информације које је добио од директората полиције у вези са сазнањима БИА о могућности саботаже авиона, нису биле поткрепљење конкретним подацима и да се о томе консултовао са првим потпредседником Александром Вучићем.

Дачић је додао да се синоћ састао и са директорима БИА и полиције, са којима је договорено да се режим контроле владиних летелица пооштри.

Упитан да ли је авион настојао да саботира неко из клана нарко-боса Дарка Шарића или неке друге криминалне организације, Дачић је рекао да то није питање за њега већ за безбедносне структуре и полицију.

"Ово није први пут да таква упозорења постоје, али то не сме да се одрази на активности Владе. Видео сам и коментаре који говоре да је то лаж и фарса, али то заиста не знам, јер је то питање за безбедносне службе", нагласио је Дачић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи