Читај ми!

Скупштина о војним законима

Посланици завршили расправу о изменама Закона о ВБА и ВОА и учешћу Војске Србије у мировним операцијама. Александар Вучић рекао да је учешће припадника војске у мисијама УН у интересу Србије и саме војске. Сутра расправа о "Јужном току", а о престанку функције Нате Месаровић у среду или четвртак.

18.30 - Завршена расправа о војним законима. Посланици сутра о предложеном закону о "Јужном току". 

16.15 - Настављена дебата о законима о ВБА и ВОА. Опозиција подржава предложене измене.  

13.30 - Посланици ће у среду или четвртак расправљати о престанку функције председници Врховног савета судства Нате Месаровић. 

12.05 - Образлажући предложене прописе, Александар Вучић рекао да не постоји ниједан разлог да Србија не учествује у мировним операцијама.

11.15 - Скупштина Србије почела заседање расправом о војним законима. 

Скупштина Србије завршила је начелну дебату о изменама Закона о Војнобезбедносној и Војнообавештајној агенцији. Посланици ће сутра разматрати Предлог закона о Јужном току, док ће се о престанку функције Нати Месаровић одлучивати у среду или четвртак.

Образлажући предложене одлуке о учешћу снага одбране у мировним мисијама, Вучић је рекао да је учешће припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама под окриљем УН у интересу Србије и саме војске, јер се тако подиже углед и побољшава међународни положај државе и њених снага.

"Укупно ангажовање у 2013. години биће до 475 припадника Војске Србије, а од новембра, када Србија буде имала чету више у мисији у Либану, у једном моменту биће највише 289 војника у мисијама", прецизирао је Вучић.

"Без обзира на то у којој земљи се налазе и у којој операцији учествују, припадници наше војске доприносе успостављању већег пријатељства, али и долазе до нових сазнања и враћају се неупоредиво боље обучени, у техничко-технолошком смислу опремљенији", рекао је Вучић.

Према његовим речима, не постоји ниједан разлог да се прекине учешће у мировним операцијама, а највећи део међународне заједнице доживљава ВС и њене припаднике као професионалне и озбиљне људе који најбоље могуће обављају посао.

Министар је, такође, рекао да ће трећина потребних средстава, односно 32,9 одсто, бити обезбеђена на основу надокнаде које ће УН уплатити Министарству одбране, да ће највећи део средстава које ће обезбедити Србија отићи на плате, а остатак на опрему.

Припадници ВС учествоваће у мировним операцијама УН у Конгу, Либерији, Обали Слоноваче, Кипру, Либану, Блискм истоку, у операцијама поморских снага ЕУ против пирата у Сомалији, Мисији ЕУ за обуку сомалијских снага безбедности и у Уганди.

Говорећи о жртвама током НАТО бомбардовања 1999. године Александар Вучић је рекао је да убијено укупно 1.008 војника и полицајаца

Вучић: Одлука о мерама надзора мора да се поштује

Образлажући предложене измене Закона о ВБА и ВОА, Вучић је рекао да је одлука Уставног суда Србије да се директору ВБА забрани да одобрава тајни електронски надзор створила проблеме у функционисању војнобезбедносних агенција, али да та одлука мора да се поштује.

"Макар она стварала тешкоће, морамо да се понашамо у складу са одлуком УСС из јуна 2012", рекао је Вучић.

Он је оценио да ће се усвајањем измена Закона о ВБА и ВОА предупредити одређене претње националној безбедности и да су прописани механизми у складу са највишим механизмима заштите људских права и слобода, али да оперативност неће бити на истом нивоу као раније.

Директор Војно-безбедносне агенције Светко Ковач сматра да је Србији довољна једна војна служба безбедности. Ковач је навео да је ВБА од раније заступала такву идеју и да је направила пројекат обједињења и да ће то бити тема расправе после које ће бити донета одлука какво ће бити решење.

Већина парламентарних странака најавила је подршку изменама Закона о Војнообавештајној агенцији и Војнобезбедносној агенцији.

ДС ће, како је најавио Драган Шутановац, подржати предложене измене, рекавши да се ту ради о праћењу комуникација, односно фамозном листингу и да се сада све то може радити само уз одобрење суда.

ДСС поздравља предложене измене Закона, али сматра да нису потпуне и зато се залаже за доношење новог закона који ће на целовит начин уредити област рада служби, истакао је посланик ДСС-а Ненад Поповић.

Подршку изменама Закона најавили ЛДП, СПС, НС и ЈС.

На дневном реду нове седнице су и прописи о "Јужном току". Расправљаће се и о потврђивању две конвенције, предлогу одлуке о разрешењу члана Националног савета за културу.

Посланици ће размотрити и одлуку о утврђивању састава Комисије за праћење спровођења Националног акционог плана за примену резолуције Савета безбедности УН "Жене, мир и безбедност у Републици Србији".

Иначе, требало је да прва тачка седнице буде Предлог резолуције о поштовању људских права избеглих и прогнаних лица,  али је предлагач тог документа, председник Коалиције удружења избеглица и посланик у клубу СНС-а Миодраг Линта, повукао резолуцију из процедуре.

Опозиција сматра да је добро што је предлог повучен са дневног реда, јер не предлаже конкректна решења проблема избеглица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи