Читај ми!

Стратешко партнерство са Азербејџаном

Србија и Азербејџан ће се међусобно подржавати на свим пољима, посебно у очувању територијалног интегритета, поручили у Бакуу председници две земље Томислав Николић и Илхам Алијев. Николић и Алијев истакли да ће међусобна подршка бити усредсређена на економску сарадњу. Председници Србије и Азербејџана потписали Декларацију о стратешком партнерству.

Председници Србије и Азербејџана, Томислав Николић и Илхам Алијев поручили су да ће се две државе узајамно подржавати на свим пољима, посебно када је реч о очувању територијалног интегритета, и да ће убудуће превасходно бити усредсређени на развој економске сарадње. Николић и Алијев потписали Декларацију о стратешком партнерству.

"Одавно се два овако удаљена народа нису оволико зближила", рекао је председник Србије на заједничкој конференцији за новинаре са Алијевом.

"Сведоци смо тога да наше односе краси пријатељство и карактер стратешког партнерства. Наставићемо да дајемо допринос сарадњи у свим областима и подржавати се, посебно на плану очувања територијалне целовитости", рекао је Алијев.

Николић и Алијев сагласили су се у оцени да ниједна земља "није далеко, ако постоји пријатељство".

Председник Николић је нагласио да је "цела Србија" сагласна по питању значаја сарадње са Азербејџаном, и они који су на власти и они који су у опозицији. "Нама је у Србији тешко да се сложимо око много чега, али око Азербејџана смо се сложили одмах", приметио је Николић.

Србија је, додао је, у Азербејџану нашла пријатеља, по много чему сличног себи; разликује нас стандард грађана, и желимо вам да живите још боље.

Говорећи о међусобној подршци по питању поштовања међународног права и територијалног интегритета, односно политици према Косову и Метохији и азербејџанском проблему у вези са Нагорно-Карабахом, Николић је рекао:

"Захвални смо на подршци и са осећајем правде подржавамо Азербејџан. Кад правда постоји, други разлози треба да се уклоне. Ми тражимо да се уклоне и да наступи правда. Наши народи се не боје правде, за њу су се борили и дочекивали је".

Николић је нагласио да Азербејџан може да живи лепо и без Србије и да је стога Србија захвална због тога што жели да сарађује њом. Председник Србије закључио је жељом да пријатељство две државе, успостављено пре неколико година, траје вечно.

Србија привлачна за инвеститоре из Азербејџана 

Председник Алијев подсетио је да његова земља има дугогодишњи проблем са Јерменијом око Нагорно-Карабаха и нагласио да је став званичног Бакуа да се то питање мора решавати на основу међународног права и норми, те да се границе неке међународно признате земље не могу мењати без њене сагласности.

"Азербејџан је захвалан Србији на подршци по том питању. Азербејџан ће подржати Србију по питању Косова", рекао је он, додајући да је то потврђено и данас потписаном Декларацијом о стратешком партнерству.

Говорећи о економској сарадњи, Алијев је рекао да азербејџански привредници српску привреду оцењују као "доста привлачну" и изразио наду да ће се обим азербејџанских инвестиција повећати.

Како је рекао, са Николићем је разговарао и о трансaтлантском гасоводу, а као области са најбољом перспективом за сарадњу навео енергетику, инфраструктуру, туризам, телекомуникације.

Председници Николић и Алијев потписали су Декларацију о стратешком партнерству, која ће отворити простор за интензивну сарадњу две земље на економском плану.

Потписан је и споразум у области информационих и комуникационих технолигија и споразум о сарадњи у области ветеринарства. Са српске стране те споразуме је потписао министар спољних послова Иван Мркић, а са азербејџанске шеф дипломатије Емар Мамадијаров.

Откривен споменик Николи Тесли

Председници Србије и Азербејџана открили су у Бакуу споменик чувеном српском научнику Николи Тесли, поручивши да ће то бити још једна спона у пријатељству двеју земаља.

"Нема веће части за председника једне земље од тога да у пријатељској земљи заједно са домаћином стане испред бисте великог научника. Испуњени чашћу што нам припада пореклом, великог Николу Теслу делимо са целим светом, јер његова достигнућа припадају целом човечанству", рекао је председник Николић.

Према његовим речима, Азербејџан је ту посебност препознао и поставио тај споменик у част највећем научнику и у знак поштовања према Србији.

За Алијева, откривање споменика представља велики дан у односима двеју држава. Тесла је, како је рекао, дао велики допринос светској науци и сећање на њега у свету је распрострањено.

Двојица председника су са супругама посетила и Фондацију "Хајдар Алијев", посвећену чувању успомене на некадашњег лидера те земље, кога Азербејџанци доживљавају као оца нације.

Након обиласка Фондације, Николић је у књигу утисака уписао: "У свакој кући може да се роди дете. Свака држава може да буде основана, али дете и државу треба неговати и подићи. Азербејџан је као дете, као божји дар Хајдара Алијева, брижног и храброг оца. Мало је народа који могу да се похвале таквим оцем нације, а и његовим сином."

Председник Србије је потом на Дипломатској академији отворио изложбу посвећену писцу Иви Андрићу.

Подршка поштовању територијалне целовитости

Николићу је данас испред председничке палате Загулба, недалеко од Бакуа, приређен свечани дочек, уз смотру гарде и интонирање химни двеју држава. За време састанка Николић–Алијев, и супруге председника, Драгица и Мехрибан, имале су одвојени сусрет.

Председник Србије састао се раније у Бакуу са премијером и председником парламента Азербејџана – Артуром Расизадеом и Огтајем Асадовом.

Председник Николић и азербејџански званичници оценили су веома значајном међусобну подршку по питању поштовања међународног права и територијалне целовитости земаља.

Асадов је у уводном обраћању председнику Србије и делегацији поручио да је уверен да су две земље пријатељи и да ће се увек подржавати, посебно када је реч о поштовању принципа међународног права.

Истичући да ће односи двеју држава данас бити подигнути на ниво стратешког партнерства и честитајући унапред на томе, Асадов је подсетио да је до сада потписано 19 билатералних споразума, да постоје добре претпоставке за још бољу културну и научну сарадњу.

Николић је истакао да увек радо обилази парламенте држава које посећује, јер је и сам 20 година био посланик, од тога 18 у опозицији. Пре састанка са Асадовом Николић је обишао зграду парламента, реконструисану пре пет година, и уписао у књигу утисака.

Пре сусрета са Асадовом и Расизадеом, Николић је положио венце на споменик оцу нације и актуелног председника, Хајдару Алијеву и на Споменик палим борцима. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи