Читај ми!

Немачки кључ за датум?

Берлин ће подржати ЕУ да у јуну утврди датум почетка преговора о пријему Србије, само у случају да се укину српске институције на северу и да се одустане од поделе Косова, оцењује експерт Центра за европску политику из Брисела Роза Балфур.

Експерт Центра за европску политику из Брисела Роза Балфур оценила је да ће Немачка подржати ЕУ да у јуну утврди датум почетка преговора о пријему Србије, само у случају да се укину српске институције на северу и да се одустане од поделе Косова.

"Мислим да ће бити неопходан свеукупни договор око севера Косова, укључујући и паралелне структуре. И о томе неће бити дискусије. Мислим да су европске институције биле јасне да север Косова мора бити део свеобухватног договора и да нема опције поделе Косова, као и да не постоје опције о опстанку паралелних институција", рекла је Балфур за Политику.

Балфур је рекла и да детаљи тог решења могу бити нешто другачији, али су генерални принципи веома јасни и неће бити преговора о њима. 

"Када се двоје председника Томислав Николић, Атифете Јахјага састало овде у Бриселу, они су тога били свесни. Интересантно ће бити ако Ивица Дачић и Томислав Николић све ово успеју да 'продају' Србима, будући да је све то супротно њиховој претходној националистичкој позицији", рекла је Балфур.

Балфур је одбацила тврдње да је укидање институција на северу Косова додатни услов. "Не, није тако. Тај услов је јасно стављен у децембарским закључцима Савета министара ЕУ", рекла је она. 

Балфур је оценила да Немачке хоће да види дела, а не само да чује речи и да се, уколико се то догоди, може очекивати да Европски савет јуна одреди датум почетка преговора о приступању Србије ЕУ.

"У том контексту можемо да очекујемо да ће преговори почети у октобру или децембру 2013. године", рекла је Балфур и додала да је Унији ове године потребна "успешна прича" са Србијом, али ипак за то неће бити никаквих попуста или пречица.

Говорећи о ставу званичника ЕУ о недавној резолуцији Скупштине Србије и платформи о Косову, Балфур је рекла да они велики део унутрашње политике Србије сагледавају као нешто што је за домаћу употребу и не верују да је озбиљна.

"Годинама имамо српске политичаре, али не само српске политичаре, који кажу једну ствар овде у Бриселу, а сасвим другу код куће. То се веома дуго дешава. Дешавало се и са претходном владом, тако да то није нека новина", оценила је она.

Према њеним речима, било је "озбиљних изазова" у вези с претходном владом Србије при примени договореног, због чега су почеле сумње да ли је тадашњи председник Србије Борис Тадић био заиста посвећен преговорима.

"Заправо, Немци су почели да сумњају, док су остали овде у Бриселу имали поверења у Тадића", река је експерт Центра за европску политику из Брисела.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи