Читај ми!

Европски парламент о Србији

Предлог резолуције којом се Европски савет позива да "Србији што пре одреди датум почетка преговора" о чланству у ЕУ, под условом да Београд испуни главна мерила и настави реформе, данас је пред Спољнополитичким одбором Европског парламента.

Спољнополитички одбор Европског парламента гласа данас о предлогу резолуције којом се Европски савет позива да "Србији што пре одреди датум почетка преговора" о чланству у ЕУ, под условом да власти у Београду испуне главна мерила и наставе процес реформи.

На предлог резолуције коју је сачинио известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин поднето је 190 амандмана.

У предложеном тексту се "поздравља преданост српске владе европским интеграцијама" као и "остварени напредак у испуњавању политичких критеријума из Копенхагена" уз истицање да даљи напредак зависи од спровођења реформи.

Нацртом резолуције од 22. новембра такође се "поздравља обнова дијалога Београд–Приштина на високом политичком нивоу и спремност коју је за то показала нова српска влада". Уз позив да се примене сви постигнути договори, наглашава се да "питање несталих лица мора бити укључено у тај дијалог на највишем поитичком нивоу".

ЕП у документу "поздравља решеност српске влада да сузбије корупцију и организовани криминал" и подвлачи да је "политичка воља од пресудног значаја за успех истрага о корупцији на високом нивоу, укључујући 24 спорне приватизације".

С тим у вези се "изражава нада да ће посебна и проактивна улога вицепремијера (Александра Вучића) донети плодове" и тражи од власти у Београду и да потпуно примене закон о финансирању политичких странака да би се обезбедио јавни увид у то и усаглашеност са правилима ЕУ.

У предложеној резолуцији о Србији поздравља се решеност власти да "отклони мањкавости у реформи правосуђа", посебно да се зајамчи да законски оквир онемогући неприхватљиви политички уплив и да се постављањем судија и тужилаца обезбеди њихова независност и професионалност.

Моћни и независни медији суштина демократије

ЕП у предлогу резолуције подвлачи да су "моћни, професионални и независни медији суштински елемент демократског поретка" и позива српске власти да обезбеде слободу медија тако што ће решити проблем насиља и претњи новинарима, расветлити убиства новинара, обезбедити независност медија од политичког притиска и обезбедити им сигурно окружење за рад и решити проблем концентрације власништва у медијима.

У резолуцији се посебно наглашава потреба да се убрза спровођење медијске стратегије која је усвојена у октобру 2011. и пратећих акционих планова и позивају новинари да поштују етички кодекс.

Наглашава се важност централне улоге цивилног друштва за јачање и консолидацију деморкатских процеса у земљи, као и важност регионалне сарадње и добросуседских односа за успех земаља Западног Балакана у процесу евроинтеграција и поздрављају напори ка помирењу.

Европски парламент поздравља и унапређење односа Србије са Хрватском, Црном Гором и Македонијом, као и званичну посету премијера Србије Ивице Дачића БиХ. Посебно се наглашава да се изјавама јавних званичника не смеју негирати ратни злочини и кршења људских права током сукоба 90-их година.

У предлогу резолуције ЕП Србији се одаје признање за сарадњу са Трибуналом у Хагу и чињеницу да су сви осумњичени за ратне злочине предати том суду". Истовремено се изражава подршка позиву главног хашког тужиоца да се спроведе свеобухватна истрага и да се процесуира мрежа помагача која је бегунцима омогућила да буду тако дуго на слободи.

Европски посланици, поред другог, наглашавају важност борбе против дискриманције свих врста. Положај етничких, националних и културних мањина у Србији генерално се оцењује као добар уз позив властима да унапреде примену закона о заштити мањина, а прима се на знање и извесно побољшање у положају Рома.

Понавља се подршка либерализацији визног режима са Западним Балканом, а Србија се позива да заједно са најугроженијим земљама ЕУ решава питање прилива азиланата.

На данашњем састанку Спољнополитички одбор Европскох парламента разматра и резолуцију о Косову.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи