Читај ми!

Сусрет Николића и Јахјаге подстрек дијалогу

Представици странака на власти, званичници ЕУ и домаћи аналитичари позитивно оцењују састанак Томислава Николића и Атифете Јахјаге истичући да је то битан корак у нормализацији односа две стране и изражавајући наду да ово неће бити њихов последњи састанак.

Сусрет председника Србије Томислава Николића и председнице привремених институција у Приштини Атифете Јахјаге у Бриселу коментарисали су представници странака на власти, аналитичари, али и званичници ЕУ.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин оценио је да је састанак председника Николића Атифете Јахгјаге показао да у државном врху Србије нема подела по питању Косова и Метохије, као и да је Србија јасно рекла да је време да се почне разговарати о решењима које нуде наша Платформа и Резолуција.

Вулин је поновио да неће бити могуће пронаћи решење без решења која се нуде Платформом и Резолуцијом.

"Није могуће пронаћи трајно, праведно и одрживо решење, а да се са тим решењем не сагласи Република Србија и не сагласе Срби који живе на простору Косова и Метохије и данас се то показало" рекао је Вулин.

Шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије Бранко Ружић каже да је Николић сусретом са Јахјагом учинио веома важан корак напред.

"Домет састанка тог формата у многоме је условљен истрајавањем на принципијелном ставу државног руководства који је утемељен у Резолуцији Скупштине Србије и наравно изналажењем одрживих решења за суштинска како техничка тако и политичка питања на којима оперативно у својству преговарача и репрезента политике владе ради премијер Дачић" оцењује Ружић.

Шеф Посланичке групе Српске напредне странке Верољуб Арсић каже да је састанак у Бриселу помак, јер, "о свим проблемима треба резговарати, а не правити се као да не постоје, поготову што су косовске привремене институције досадашње пасивно држање Србије користиле да заокруже своју независност и да лобирају по свету".

Сада, наводи Арсић, кад су започти преговоре на основу Платформе за Косово и скупштинске Резолуције, они више немају ту могућност. Николић је сада уствари директно пренео Платформу Резолуцију, наводи Арсић.

Шеф посланика Уједињених региона Србије Владимир Илић сматра да састанак у Бриселу охрабрује и да би више резултата него симболике могли да донесу евентуални наредни састанци.

"Међутим, јасно је да су у првом сусрету изнети тврди ставови који су очигледно порука за домаћу јавност, пре свега у Приштини, али и овде", оценио је Илић за Танјуг.

Илић је додао да није било ни реално очекивати много од првог сусрета Николића и Јахјаге, који је био симболичан и са циљем да се изађе у сусрет захтевима Европске уније и потреби да се дијалог настави.

Шеф посланика УРС-а је уверен да преговори Николића и Јахјаге неће изаћи из оквира Резолуције коју је усвојила Скупштина Србије и да нема бојазни да ће отићи у другом смеру.

Високи званичници Европске уније и домаћи аналитичари сложни су да је Састанак Томислава Николића и Aтифете Јахјаге битан корак у нормализацији односа две стране и да је посебно значајан као подстрек дијалогу.

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин поздравио је данашњи сусрет председника Србије и Косова, Томислава Николића и Атифете Јахјаге и оценио да он представља корак напред у нормализацији односа две стране.

"Сматрам да је високо-политички дијалог који воде премијери Србије и Косова овим ојачан и да му је дат снажан подстрек. Србија и Косово су упућени на регионалну, економску и политичку сарадњу не зато што ЕУ то захтева, већ зато што је то у најбољем интересу свих грађана и економије, а нарочито српске заједнице на Косову", рекао је Кацин.

Он је рекао да се нада да ће до следећег сусрета Николића и Јахјаге доћи у региону, а потом и у Београду или Приштини.

Шведски министар спољних послова Карл Билт задовољан је због сусрета Николића и Јахјаге, истичући важну улогу Европске уније.

"Одлично је што ће се данас срести председници Србије и Косова. Беспотребно је рећи да им у томе помаже Европска унија", написао је Билт на свом Твитер налогу.

Аналитичар Огњен Прибићевић изјавио је да је јако добро што су се састали председник Србије Томислав Николић и председница Косова Атифете Јахјага и да не би било добро прекинути дијалог упркос инсистирању Приштине на независности.

"Желим да верујем да ће се дијалог наставити упркос томе што је тешко очекивати да ће и Приштина и Београд у овом тренутку одустати од својих полазних ставова", рекао је Прибићевић.

Питања о Николићевим ставовима 

Како је оценио Прибићевић, представници Владе Србије и премијер Ивица Дачић у наредних неколико дана суочиће са бројним питањима из међународне заједнице о Николићевом ставу о наставку дијалога.

"Николић је јасно ставио до знања да су спољна и унутрашња политика у рукама Владе и да није на њему да се договара, али је он много јаче од свих представника Србије у преговорима са Приштином истакао да дијалог не може ићи у правцу заједничког решења ако Косово настави да инсистира на томе да је независна држава", рекао је Прибићевић.

Политички аналитичар Душан Јањић оценио је да је председник Србије на састанку с косовском председницом Атифете Јахјагом с правом рекао да циљ разговора јесте нормализација односа, а не међународно признање Косова и поготово не признање од стране Србије.    

"Очекивано је да су, што се тиче питања независности изречени тврди ставови једне и друге стране. Али, то још ништа не каже о самом дијалогу, јер се зна да независност није тема дијалога" рекао је Јањић.

Јањић сматра да је реч о учвршћивању позиција пред разговоре који ће се наставити. 

"Ово је озбиљан помак и врло важан састанак пре свега по ономе што су и сами актери рекли о наставку рада и поготово што ће њихови тимови усагласити теме за будући разговор", закључује Јањић. 

Светске агенције о сусрету

Светски медији оцењују састанак Николића и Јахјаге значајан корак ка побољшању односа између Србије и Косова.

Агенција Франс прес оцењује да је реч о "историјском сусрету" и да, иако највероватније неће бити конкретних одлука, састанак Николића и Јахјаге представља "нови и значајан корак током двогодишњих настојања ЕУ да ублажи тензије на прагу Западног Балкана, последње проблематичне тачке у Европи".

Kao „историјски", и Радио Слободна Европа оцењује сусрет у Бриселу, наводећу да су тиме Приштина и Београд подигли дијалог на највиши ниво".

Вест о сусрету Николић-Јахјага америчка агенција Асошиејтед прес коментарише састанак као део напора да се односи између Србије и Косова нормализују.

Италијанска агенција Анса истиче да председник Србије "није показао нарочит ентузијазам" исходом сусрета са Јахјахом, да је састанак назвао "корисним", али да је критиковао инсистирање Јахјаге на томе да је Косово "независна и суверена држава која намерава да има добре суседске односе са Србијом".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи