Читај ми!

ДС: Држављанство за правно невидљиве

Демократе ће подржати измене Закона о ванпарничном поступку које би омогућиле правно невидљивим особама да добију српско држављанство, најавила председница Одбора за људска права ДС-а Јелена Триван.

Председница Одбора за људска права Демократске странке Јелена Триван подржала је иницијативу заштитника грађана Саше Јанковић за измену Закона о ванпарничном поступку како би се омогућило право на српско држављанство правно невидљивим особама и најавила да ће демократе подржати измене тог закона.

"Годинама траје борба да се нађе начин да правно невидљива лица добију упис у матичне књиге како би остваривали елементарна права. Хиљаде деце, захваљујући томе, добило је здравствену негу и могућност да се упише у школу. Свако њихово дискриминисање тиме што неће бити признати као држављани Србије неприхватљиво је и из цивилизацијских разлога, али и из правних разлога", указала је Триван.

Триван је навела да ниједан орган, па ни МУП, не може да не поштује одлуке суда и да тај законски пропуст мора да се исправи.

Јанковић је раније данас саопштио да је Скупштини Србије поднео предлог измена Закона о ванпарничном поступку како би некадашња правно невидљива лица могла да добију држављанство Србије.

Према садашњем закону, како је указао, МУП у поступку по захтеву за упис у књигу држављана није дужан да признаје одлуку суда којом је неко лице накнадно уписано у књиге рођених.

"Правно посматрано то је неодрживо, јер наш највиши правни акт изричито прописује да су одлуке суда обавезне за све, што значи и за Министарство унутрашњих послова. Суштински, најсиромашнији грађани Србије остављају се без држављанства и низа права које из држављанства проистичу, што је озакоњено лицемерје према најугроженијима", сматра заштитник грађана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи