Читај ми!

Коректни и стабилни односи са Турском

Професор Дарко Танасковић рекао да су односи Србије и Турске стабилизовани и коректни, и да учестали сусрети званичника две земље не указују на промене у тим односима.

Односи Србије и Турске су стабилизовани и коректни, а учестали сусрети званичника две земље не указују на промене у тим односима, рекао је професор на Катедри за оријенталистику Филолошког факултета у Београду Дарко Танасковић. 

"Односи Србије и Турске су укупно узевши стабилизовани и коректни, али уз прећутно прихватање да се, стицајем околности, крећу паралелним колосецима. Питање одрживости тог двоструког колосека у билатералним односима стално лебди у ваздуху", рекао је Танасковић агенцији Бета.

Танасковић је рекао да би се могло очекивати реалистично консолидовање односа Србије и Турске на основама стварног узајамног уважавања интереса две државе, а да Србија мора рационално да настоји да остварује што садржајније и конструктивније односе са Турском.

Према његовим речима, с једне стране Србија и Турска деле обострани стварни интерес за заједничким радом на унапређивању билатералне и регионалне сарадње, посебно у привредној и комуникацијској сфери.

"Две државе једна другу сматрају значајним регионалним чиниоцима, при чему је Турска објективно и глобално утицајан субјект на међународном плану, а труди се да постане још утицајнији", рекао је Танасковић.

С друге стране, према оцени Танасковића, Турска неоосманистички селективно подржава муслиманске заједнице на Балкану, јер су оне упориште њеног регионалног позиционирања.

"Анкара у унутарбалканским питањима привидно наступа као непристрасан посредник, а заправо је адвокат бошњачке и албанске политике", рекао је Танасковић и подсетио да Турска истрајно лобира за што шире међународно признавање једнострано проглашене независности Косова.

Танасковић који је и бивши амбасадор Србије у Турској, додао је да се у последње време са Босфора могу чути и идеје да би Приштина у Организацији Уједињених нација могла кренути путем палестинске самоуправе, кроз Генералну скупштину.

"Турска од Србије очекује да 'спортски' настави с кретањем реченим двоструким колосеком, уз пуно уважавање турских, а само делимично својих виталних интереса", рекао је Танасковић.

Танасковић је подсетио да су два претходна сусрета председника Србије Томислава Николића с председником и премијером Турске, била условљена календаром међународних скупова, на чијим су маргинама ти састанци били организовани.

Према речима Танасковића, министар иностраних послова Турске Ахмет Давутоглу сразмерно дуже није био у Србији, иако је Балкан његово омиљено одредиште, а и последњи пут дошао је у Београд изненадно и формално у функцији припреме председничког сусрета.

"Можда му је овај долазак био потребан као својеврсна компензација за не баш успешну блискоисточну политику због које је изложен озбиљним критикама у земљи", рекао је Танасковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи