Читај ми!

Пантић: Цивилна заштита никог не угрожава

Штаб Цивилне заштите Косовске Митровице је мирнодопска организација и њен рад и обавезе прецизно су дефинисани Женевском Конвенцијом, рекао командант тог штаба Kрстимир Пантић. Припадници Цивилне заштите никада неће представљати претњу по било кога и деловаће у случају да локално становништво буде угрожено, каже Пантић.

Командант Штаба Цивилне заштите Косовске Митровице Крстимир Пантић изјавио је да је та организација мирнодопска и да су њен рад и обавезе прецизно дефинисани Женевском конвенцијом.

Пантић је то навео у саопштењу којим је одговорио на изјаву команданта Кфора Фолкера Холбауера који је довео у питање легитимитет, правни статус, активности и ношење оружја припадника Цивилне заштите.

Холбауер је указао да ће Кфор одлучно реаговати ако Цивилна заштита угрози слободу кретања, сигурност и мир.

"Легитимитет ове организације је неспоран и нико, укључујући и међународне снаге безбедности, нема право, нити може оспорити легитимитет и правни статус или онемогућити рад те организације", пише у саопштењу Пантића који је и председник Општине Косовска Митровица.

Пантић је навео да је функционисање Цивилне заштите могуће чак и на окупираним територијама и да окупационе снаге морају омогућити несметан рад припадницима те организације ради пружања помоћи становништву.

Према његовим речима, могућност формирања и функционисања Цивилне заштите на Косову и Метохији предвиђена и споразумом "Човић-Хакеруп".

Тај споразум Србије и ОУН, потписан у Београду 2001. године, потврђује поштовање Резолуције 1244 Савета безбедности и пружа гаранције за побољшање положаја косовских Срба.

"Припадници Цивилне заштите никада неће представљати претњу по било кога и деловаће у случају да локално становништво, имовина и лична безбедност буду угрожени. У том случају припадници Цивилне заштите имају право да, у складу са Женевском конвенцијом, пруже сву помоћ грађанима, без обзира на њихову националну или верску припадност, да заштите њихове животе и сачувају имовину", наводи Пантић.

Кфор неуспешан у свом задатку 

Командант Цивилне заштите је оценио да Кфор није до сада био успешан у свом задатку због чега ће Цивилна заштита "са задовољством асистирати" припадницима Кфора да се не би поновило етничко чишћење Срба и других неалбанаца.

Пантић је подсетио да, по Резолуцији 1244, из 1999. године, само међународне снаге безбедности имају право да носе оружје, те је зато потребно да се хитно расформирају и разоружају Косовске снаге безбедности, које је Пантић оценио као отворену претњу миру и безбедности.

"Припадници Цивилне заштите ће ускоро одржати још једну показну вежбу, на којој ће приказати могућности, вештине, оспособљеност и чврсту намеру да буду у служби грађана и њихове заштите. Очекујемо да командант Кфора, након више од шест месеци од ступања на дужност, посети локалне самоуправе на северу покрајине и присуствује вежби, како би се и лично уверио да они не представљају претњу", навео је Пантић.

Пантић је истакао да од команданта Кфора очекује да стриктно поштује Резолуцију 1244 и да престане да прети, јер претње доприносе даљем рушењу кредибилитета међународних снага и могу довести до потпуног прекида сарадње са локалним становништвом.

"Припадници Цивилне заштите не подржавају насиље, али имају обавезу да пруже помоћ и подршку локалном становништву, уколико изостане реакција међународних снага безбедности", пише у саопштењу Крстимира Пантића.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи