Читај ми!

Ђилас о реформи странке

Демократска странка никада није бежала од одговорности, али је истина да није грешила странка већ људи који су лоше спроводили њену политику, рекао председник ДС-а Драган Ђилас, поручујући да реформа странке није питање личних односа.

Председник Демократске странке Драган Ђилас представио је своје виђење будућег рада и програма ДС-а, са 15 конкретних мера и пет кључних реформи, поручивши да реформа странке није питање личних односа.

Ђилас је, у отвореном писму, истакао да ДС никада није бежала од одговорности, "па то не сме да чини ни данас", истакавши да је "истина да није грешила странка, него људи који су лоше спроводили њену политику".

"Зато реформа странке није питање личних односа, јер када бисмо на то пристали, то би значило да сву кривицу прихватамо на себе и да ослобађамо од сваке одговорности оне који данас владају, а који су на ту власт дошли зато што смо их ми аболирали или зато што смо им помагали да се профилишу", истакао је Ђилас.

У писму објављеном на страначком сајту, Ђилас је навео да је много година ДС била "светионик слободе у Србији у којој су они који данас владају, својом политиком већ једном угасили њену будућност".

"Сувише смо жртава поднели, да бисмо имали право да одустанемо и да се не боримо", рекао је председник ДС-а, додајући да верује да је "повратак поверења у нашу политику, наш најважнији задатак".

Ђилас сматра да је "јасан и конкретан политички програм за то најбољи начин", нагласивши да "Србија од нас очекује само једно политичко обећање које гласи - Нема више лоших компромиса".

Говорећи о односима у ДС-у, Ђилас је рекао да не жели да буде председник странке у којој влада поданичка политичка култура, већ да жели да окупи људе који слободно мисле.

"Сви они и даље верују у праведније друштво, бољу Србију и европску будућност, али многи од њих данас сумњају да се Демократска странка на прави начин бори за те вредности. Баш зато, главни циљ наших реформи јесте повратак њиховог поверења", оценио је Ђилас.

Неопходне реформе

Ђилас је, у отвореном писму објављеном на страначком сајту, истакао да су за успешан опоравак српске привреде и наставак изградње слободног друштва неопходне реформе државне управе, јавних предузећа, правосуђа, изборног и образовног система.

"Прве три реформе имају за циљ доношење закона који ће спречити политичаре да се преко политике запошљавају у државној управи и јавним предузећима, на места која припадају стручњацима. Реформа изборног система има за циљ да спречи прекрајање изборне воље грађана и да онемогући да странке са најмањом подршком бирача воде државу", објаснио је Ђилас.

Као најважнију реформу за друштво, Ђилас је навео реформу образовања, истакавши да образовни систем више него било шта друго креира систем вредности у друштву и гради темеље за успешну будућност земље.

Ђилас је, као највећи проблем Србије, навео незапосленост и изразио уверење да "у овом времену држава мора да игра већу улогу у опоравку српске привреде, а посебно у делу заштите права радника и запошљавању".

"Не залажем се за повратак у социјализам осамдесетих, већ за државу у којој се зна ред, у којој важе иста правила за све и која има тржишну економију у којој и држава може да буде власник успешних предузећа", сматра председник ДС.

Покретање економије кључ за постизање циљева

Председник Демократске странке је оценио да нови програм странке види покретање економије као кључ за постизање свих циљева.

"Социјалдемократија без привреде која ради, тешко је остварива политичка идеја. Друштво које не ствара, нема шта ни да дели", навео је Ђилас у писму објављеном на интернет сајту странке.

Према његовој оцени, тако ће се разрешити дилема да ли ДС и он спроводе страначку реформу зато што немају политику и додао да је то "намерно наметнуто питање, баш као што је спровођење реформи доказ
постојања политике".

"Циљ ДС-а одувек је била Србија која почива на владавини права, на јакој грађанској средњој класи, Србија која кроз развијену економију својим грађанима пружа финансијску стабилност, а кроз јаке државне институције безбедност и сигурност, која има јаку привреду која ради и запошљава", навео је Ђилас.

Председник ДС-а се заузео за јачање индустрије, формирање развојне и извозне банке, креирање простора за отварање нових државних предузећа у областима у којима постоји јасан државни интерес, пре свега у пољопривреди.

Такође се заузео за то да укупан ниво издвајања послодавца за примања запослених не прелази 50 одсто нето зараде.

"За успешан опоравак српске привреде, али и наставак изградње слободног друштва, неопходне су и кључне реформе. Ја верујем да су то: реформа државне управе, реформе јавних предузећа, реформа правосуђа, реформа изборног система и реформа образовног система", навео је Ђилас.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи