Читај ми!

Решења понуђена у Платформи

Александар Вулин каже да би највећи део проблема који постоје у јужној српској покрајини био решен, ако би почели разговарати о Платформи за Косово и Метохију Владе Србије. Вулин каже да на Косову влада апартхејд према Србима, наводећи да је то потврдило и премлаћивање десеторице младића које је полиција на Божић привела у Грачаници.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је да би највећи део проблема који постоје у покрајини био решен, ако би почели разговарати о Платформи за Косово и Метохију Владе Србије.

Вулин је у Косовској Митровици рекао да што пре међународна заједница прихвати да су решења наведена у Платформи за Косово и Метохију реалност и могућност за трајно, правдено и одрживо решење, то пре ћемо све неспоразуме, сумње и страхове моћи да оставимо иза себе.

"Међународна заједница и привремене институције самоуправе у Приштини морају да разумеју да је Србија проговорила и рекла шта мисли и шта тражи и да је сада време да се и сви остали учесници у ономе што зовемо проблем Косова и Метохија определе према томе", рекао је Вулин.

Време је да разговарамо о тим стварима, јер када би почело да се разговара о решењима која нудимо у Платформи и када би почело да се примењује нека од њих, сумње недоумице и страхови, који су данас свакодневни и које свако мора да разуме бар док их не објасни, били би лакше и брже решавани, рекао је он.

Нико из Србије неће грађане у покрајини приморавати да постану део државе коју не желе и државе коју не признају, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Србија је озбиљна држава која ће морати да спроводи и ствари које јој се не допадају, али не мора да уводи било кога другог у туђи правни, економски и порески систем, рекао је Вулин.

Он је поручио да ће Србија имплементирати оно што је договорено са решењима са којима су задовољни и незадовољни и са решењима које ће настојати да унапреди и побољша.

Вулин је апеловао на све грађане на Косову да то прихвате и разумеју, као и да никада не помисле да је то оправдање да држава Србија диже руке од својих грађана на Косову и Метохији. Није и неће, нагласио је Вулин.

Братимљење са општинама из РС

Директор Владине Канцеларије за Косово најавио је скоро братимљење општина са Косова и Метохије са општинама у Републици Српској.

У разговору са студентима у Косовској Митровици, међу којима је био и одређени број студената из Бањалуке, Вулин је рекао да ће братимљење српских општина на Косову са онима у Републици Српској бити начин да се помогне Србима у покрајини.

Вулин је подсетио да је слично братимљење у организацији Канцеларије за Косово и Метохију обављено између овдашњих општина и општина из централне Србије.

Говорећи о Приштинском универзитету са привременим седиштем у Косовској Митровици, Вулин је рекао да тај Универзитет није паралелна институција и да паралелно не може бити нешто што је настало у складу са Уставом Србије и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН-а.

Вулин је у Косовској Митровици разговарао и са ректором Универзитета Срећком Милачићем истичући да ће се заједно обратити привредним субјектима у централној Србији како би они стипендирали неке од најбољих студената у покрајини.

Бесплатни киловати као помоћ

Александар Вулин изјавио је да струја на северу Косова "мора да се плаћа" и заузео се да грађани у том делу покрајине добију одређени проценат бесплатних киловат сати електричне енергије.

Вулин је истакао да струја мора да се плаћа и да сматра да се мора уредити начин на који ће то бити учињено јер, како је нагласио, није исто живети у Косовској Митровици и Београду, односно Новом Саду.

Вулин се залаже да одређени проценат киловата за људе који живе на Косову и Метохији мора да буде бесплатан, а преко тога да се утрошена електрична енергија плати.

"Квалитет живота у градовима у централној Србији и овде није исти и због тога се држава мора захвалити својим грађанима", рекао је Вулин истакавши да се на северу Косова мора направити и регионални водовод.

О питању реализације пројекта регионалног водовода за север Косова директор Канцеларије за КиМ је рекао да ће разговарати са представницима општина са севера Косова.

"Несхватљиво је да, поред језера Газиводе, грађани на северу Косова имају редукције воде и то су проблеми које треба да решавамо", рекао је Вулин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи